Kasteel Njasvizj

 

Njasvizj of Nesvizh in Wit-Rusland ligt centraal in het land, 120 kilometer ten zuidwesten van de stad Minsk en 30 kilometer ten zuiden van kasteel Mir. Het kasteel ligt op een heuvel op een hoogte van 138 meter en het is een Unesco werelderfgoed onder de inschrijving: “Bouwkundig, residentieel en cultureel complex van de familie Radziwill in Nesvizh”. Van 1921 tot 1939 lag het complex op het grondgebied van Polen en werd het gezien als een van de mooiste Poolse kastelen in de Kresy regio.

 

 

Het landgoed kwam in het bezit van de invloedrijke familie Radziwill in 1533, ze waren een van de meest welvarende families van het Groothertogdom Litouwen en van de Kroon van het Koninkrijk van Polen. Het archief van Litouwen verhuisde naar het landgoed, in 1582 begon Mikolaj Krzysztof Radziwill, maarschalk van Litouwen, aan de bouw van een groot kasteel met drie verdiepingen. Het oude kasteel was gebaseerd op een middeleeuwse bouwstijl maar de bestaande structuur werd omgezet en uitgebreid in renaissance en barok bouwstijl.

 

De belangrijkste gebouwen van het complex zijn het woonkasteel en de koepelvormige basiliek Corpus Christi; een mausoleumkerk. Rond de binnenplaats liggen tien onderling verbonden gebouwen met onder andere een bibliotheek, een archief en een wapenarsenaal.

 

Rond de vestingmuren met de vier sierlijke bastions ligt een kasteelgracht en via een stenen brug is de stad Njasvisj en het landgoed rondom het kasteel bereikbaar. In het omliggende landgoed liggen goed onderhouden parkachtige tuinen en een aantal vijvers.

 

Het kasteel met de bijgebouwen was in de geschiedenis van de Centraal-Europese architectuur in de zestiende en zeventiende eeuw een belangrijke ontwikkeling.

 

De familie ondersteunde ook veel activiteiten op het gebied van wetenschap en cultuur en nodigden belangrijke bezoekers uit zoals architecten, kunstenaars en ambachtslieden. Er ontstond een baanbrekende architectonische stroming waarbij de architectuur van Zuid-Europa en West-Europa werd geïntroduceerd naar Centraal-Europa en West-Europa.

 

De nieuwe stroming van architectuur bestaande uit architecten en kunstenaars uit onder andere Wit-Rusland, Polen, Italië en Duitsland ontwikkelden gezamenlijk nieuwe en geavanceerde bouwtechnieken.

 

De gebouwen en het omliggende landschap zijn nu een cultureel monument en worden beheerd en onderhouden door het Nationaal Historisch en Cultureel Museum Nyasvizh.

 

 

Het kastelen complex is elke dag geopend voor bezoekers in de zomermaanden van 1 mei tot 31 oktober van 10:00 tot 18:00 uur. De entreeprijs is 13 roebel, circa 5 euro per persoon, voor jongeren onder de 18 en studenten halve prijs.

In het mooie en oude stadhuis van Njasvizj is een interessante tentoonstelling over de geschiedenis en het ontwerp van veel historische gebouwen. In het stadje en op korte afstand van het kasteel is een goed pension en enkele hotels voor circa 40 euro per nacht.