Minsk

 

Minsk is de hoofdstad van Wit-Rusland, het is ook de grootste stad van het land en ligt aan de rivier Svislatsj. De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 220 meter op de Minsk heuvels, het landschap is onder andere ontstaan door de laatste ijstijd toen de smeltende ijskappen door smeltwater een vallei vormden. Minsk is in het begin gebouwd op deze heuvels maar breidde later uit naar relatief vlakker land. Rondom de stad liggen gemengde bossen en het Chelyuskinites Park.

 

 

In 2019 zijn de Europese Spelen in Minsk, een soort van Olympische Spelen maar dan alleen voor Europese landen.

De Europese Spelen is een groot sportevenement dat om de vier jaar wordt georganiseerd door de Europese Olympische Comités (EOC). Minsk is de economische en de culturele hoofdstad van Wit-Rusland met veel bezienswaardigheden.

Er is een goed systeem van openbaar vervoer met acht tramlijnen, 70 trolleybuslijnen, ruim 100 gewone buslijnen en een ondergrondse metro met een groot bereik. De luchthaven van Minsk is een internationaal vliegveld met vluchten naar bijna heel Europa en naar het Midden-Oosten en er zijn treinverbindingen naar onder andere Rusland met een verbinding naar Polen en Duitsland en naar Oekraïne met een verbinding naar Litouwen en Letland.

 

Bezienswaardigheden Minsk

 

De Minsk Arena is een overdekte arena met plaats voor 15.000 bezoekers, er is een ijshal vooral voor ijshockey wedstrijden maar ook voor bijvoorbeeld de Europese kampioenschappen schaatsen. Er is verder een moderne velodroom voor baanwielrennen.

 

Naast de sporthal is er in de arena een groot theater of concerthal waar onder andere Elton John en Sting hebben opgetreden en het Junior Eurovisiesongfestival werd hier in 2010 georganiseerd.

 

De Kathedraal van de Heilige Geest is een orthodoxe kathedraal en werd gebouwd tussen 1642 en 1687, de kerk heeft een mooi interieur, een miraculeus icoon en diverse belangrijke relieken.

 

De Kathedraal van de Heilige Maagd Maria werd als voornaamste kerk van de jezuïeten gebouwd tussen 1700 en 1710, de kerk staat op het Onafhankelijkheidsplein tegenover het stadhuis van Minsk.

 

De kerk van St. Joseph is gebouwd tussen 1644 en 1652 en gerestaureerd in 1983.

 

De katholieke Kathedraal van St. Simeon en Helena werd gebouwd tussen 1906 en 1910 in een mooie neoromaanse bouwstijl, de kathedraal wordt meestal de Rode Kerk genoemd en staat ook aan het Onafhankelijkheidsplein.

 

 

De St. Maria Magdalena kerk is de grootste kerk gebouwd tijdens de Russische keizerlijke periode.

 

De Allerheiligenkathedraal werd gebouwd tussen 2006 en 2008 ter nagedachtenis aan allen die onschuldig stierven voor het vaderland en ter ere van de christelijke dag Allerheiligen jaarlijks op 1 november.

 

 

De belangrijkste pleinen in Minsk zijn het Onafhankelijkheidsplein en het Overwinningsplein, tussen de twee pleinen liggen de belangrijkste monumenten van de stad. Er zijn verder circa tien theaters, twintig musea en een groot aantal bibliotheken, een ruime keus in sfeervolle hotels en restaurants in of buiten de stad en van traditioneel tot modern.