Werelderfgoed Wit-Rusland

 

Werelderfgoed zijn erfgoederen, monumenten of natuurgebieden die als uniek worden gezien en behouden moeten worden voor de mensheid. In Wit-Rusland (Belarus) zijn nu vier Unesco werelderfgoed monumenten (2018) waarvan drie cultureel erfgoed en een natuurlijk erfgoed.

 

Cultureel erfgoed

 

  • Het Architecturaal, residentieel en cultureel complex van de familie Radziwill in Njasvizj of Nesvish. Een groot complex van de familie Radziwill met het kasteel Njasvizj en een mausoleum kerk en andere gebouwen rondom de binnenplaats. De stad Njasvizj, ten zuiden van Minsk, kreeg door de familie grote invloed op vooral de wetenschap, de kunst en architectuur in Midden-Europa en Rusland.
  • Geodetische boog van Struve, een keten van driehoeksmeetpunten van Noorwegen tot aan de Zwarte Zee, het is een gezamenlijke Unesco werelderfgoed inschrijving in tien landen.
  • Het Kasteel Mir of het Mir kastelen complex, het kasteel staat symbool voor een turbulente geschiedenis in deze regio met verschillende culturele invloeden die echter in het complex een sierlijke eenheid vormen.

 

Natuurlijk erfgoed

 

Het Bos van Bialowieza is een nationaal park en een gezamenlijk erfgoed van Wit-Rusland en Polen. Het is een oerbos waar onder ander de Europese bizon of Wisent leeft, deze wouden waren ooit het jachtterrein van Poolse koningen en later van Russische tsaren. Hierdoor hadden de wouden een speciale bescherming en bleven tot aan het begin van de twintigste eeuw nagenoeg ongerept.