Zweden

Zweden heeft een oppervlakte van 449.964 vierkante kilometer en 9,2 miljoen inwoners. De hoofdstad van Zweden is Stockholm. De vlag van Zweden is een blauwe vlag met een geel Scandinavisch kruis. Volgens een legende zag koning Eric IX een gouden kruis in de blauwe lucht tijdens de Eerste Zweedse Kruistocht in 1157. Hij zag dit als een teken van God en nam het gouden kruis tegen een blauwe achtergrond als zijn vaandel, later werd dit vaandel de Zweedse vlag.

 

 

Het noorden van Zweden is grotendeels bosgebied met uitgestrekte wouden. Het zuiden van Zweden is deels landbouwgebied. In het westen ligt het Scandinavische hoogland, een bergrug die de scheiding vormt tussen Zweden en Noorwegen. Er zijn duizenden meren in Zweden, zoals het Vättermeer en het Vänermeer en de Göta älv. De Samen, een deel van de inheemse bevolking, leven van de rendierhouderij.

 

Natuurgebieden Zweden

 

Er zijn veel beschermde natuurgebieden, waaronder circa 4.000 Natura-2000 gebieden. Zweden was het eerste Europese land met Nationale Parken, de eerste parken werden opgericht in 1909. Nu zijn er 29 Nationale Parken en andere natuurgebieden zullen binnenkort Nationaal Park worden. In het noordwesten van Zweden ligt het Nationaal Park Padjelanta met een oppervlakte van 198.400 hectare, aangrenzend aan dit natuurgebied liggen de nationale parken Stora Sjofallet en Sarek. De drie parken vormen samen het grootste beschermde oerlandschap van Europa.

 

 

Padjelanta is een groot bergplateau met grote meren, de hoogste berg is de Jeknaffo met 1.837 meter hoogte, het laagste punt is het Kutjaure meer. De gevolgen van de IJstijden zijn in het landschap terug te zien, zoals gletsjers, morenen en de Kisuris terrassen ontstaan uit afstromingen van een gletsjermeer. In Padjelanta komen ruim 400 soorten bloeiende planten voor, ontdekte Linnaeus in 1732. Dieren die onder meer in het natuurgebied leven zijn het rendier, de poolvos, veelvraat, berglemmingen, ruigpootbuizerd en de sneeuwuil. Het Nationaal Park Padjelanta is alleen in de zomermaanden geopend en er is een wandelroute: de Padjelanta trail.

 

Vakantiebestemmingen Zweden en natuur en cultuur Zweden van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Zweden

 

natuur en cultuur Zweden

 

overige informatie