Drottningholm paleis

 

Het Koninklijke domein van Drottningholm in Zweden ligt in de plaats Drottningholm in het oosten op het eiland Lovon en vijf kilometer ten westen van de hoofdstad Stockholm. De letterlijke betekenis van Drottningholm is het “koninginneneiland”. Het Koninklijke domein van Drottningholm bestaat uit een kasteel, een theater, een Chinees paviljoen en verschillende tuinen. Het hele gebied is een Unesco werelderfgoed omdat het een mooi voorbeeld is van een 18-eeuwse Noord-Europese Koninklijke residentie en representatief voor de Europese architectuur in die periode.

 

Drottningholm Paleis

 

Drottningholm Paleis

Het eerste Drottningholm Paleis of Drottningholm Slot werd gebouwd in 1580, eind 1661 brandde dit paleis af. Hedwig Eleonora van Holstein-Gottorp, de weduwe van Karel X Gustaaf van Zweden, liet hierna een nieuw paleis bouwen in barokstijl, naar een ontwerp van architect Nicodemus Tessin de Oudere. De stijl van het kasteel werd beïnvloed door het Paleis van Versailles in Frankrijk.

Bij het paleis werd voor de Koninklijke familie ook een kerk gebouwd. Het paleis en de tuinen zijn dagelijks geopend voor bezoekers.

 

Theater

 

Het theater is een van de best bewaarde baroktheaters van Europa en werd gebouwd in 1766. Gustaaf III schreef zelf voor het theater en trad op als toneelspeler. Er waren 400 zitplaatsen en het theater was een succes, maar na zijn dood verviel het theater. Het werd pas aan het begin van de 20e eeuw herontdekt en vervolgens in 1922 gerenoveerd. De oorspronkelijke inrichting is goed bewaard gebleven, net als de decors en een verzameling oude toneelrekwisieten. Tegenwoordig wordt het theater weer actief gebruikt voor opvoeringen van toneelstukken en opera’s.

 

Chinese paviljoen

 

Het Chinese paviljoen, ook wel Kina slott genoemd, is gebouwd in 1769 in Franse rococo stijl maar met veel Chinese elementen die toen in de mode waren. Rondom het Chinese paviljoen was een Chinese tuin aangelegd maar hier is niet veel meer van overgebleven.

 

Tuinen

 

Er zijn twee tuinen aangelegd op het Koninklijke domein van Drottningholm, een Franse tuin en een Engelse tuin. De Franse tuin ook wel de Barokke tuin genoemd is ontworpen door Nicodemus Tessin de Jongere.

 

De inrichting van de tuin werd deels gebaseerd op de kasteeltuinen Versailles. Er zijn bronzen standbeelden, hagen met aparte vormen, bloemperken, kleine watervallen, fonteinen en vijvers.

 

De Barokke tuin ligt direct naast het kasteel en werd eind 1600 aangelegd. De Engelse tuin of eigenlijk meer een park werd in 1780 aangelegd en ligt ten noorden van de Franse tuin. In het Engelse park zijn onder andere twee grote vijvers met mooie bruggen, uitgestrekte grasvelden en kronkelige wandelpaden. Op korte afstand van het paleis en in de hoofdstad is er een ruime keus in goede hotels in verschillende prijsklassen.