Gotland

 

Gotland in Zweden ligt in de Oostzee en is het grootste eiland van Zweden, rondom liggen nog wat kleinere eilandjes. Het eiland Gotland heeft een oppervlakte van 2.994 vierkante kilometer en circa 58.000 inwoners. De belangrijkste stad en hoofdstad van het eiland is Visby, een voormalige Hanzestad en tevens werelderfgoed.

 

 

Op het eiland zijn een aantal oude dorpen, burchten, molens en circa 90 middeleeuwse kerken. Er is een ferry verbinding naar het eiland vanuit de havenplaatsen Nynäshamn en Oskarshamn op het vasteland van Zweden en er is een regionale luchthaven. Er zijn goede busverbindingen en bij het spoorwegmuseum rijdt nog een treintje. Op Gotland worden regelmatig films en Tv-series opgenomen waaronder aan aantal van Pippi Langkous. Het gebied is een agrarische regio met de teelt van tarwe, suikerbieten, het houden van schapen en het maken van wijn, het is een van de meest noordelijke wijngebieden in Europa. Het oude Zweedse ponyras de Gotland pony is waarschijnlijk ontstaan op het eiland, het is een sterke pony die in het wild leefde op het eiland. De pony’s werden in het verleden verkocht aan andere Europese landen om te werken in de steenkoolmijnen. Nu leeft er nog een halfwilde kudde in het landschap bij het dorp Lojsta.

 

Het landschap van Gotland is rotsachtig met lage dennenbossen, graslanden, meren, moerassen, rotsstranden maar ook zandstranden. Er groeien veel soorten planten waaronder orchideeënsoorten en voor de kust zijn er soms zeehonden te zien.

 

Torsburgen is een natuurreservaat en een prehistorisch heuvelfort, het voormalige kasteel in Torsburgen is volgens een lokale legende vernoemd naar de Germaanse god Thor en in het gebied groeien een aantal zeldzame planten.

 

Op Gotland zijn elf vissersplaatsjes erkend als een monument van nationaal belang. Deze dorpen werden vooral bewoond tijdens het visseizoen en er zijn traditionele vissershutten en bootjes te zien.

 

De middeleeuwse kerken op het Zweedse eiland Gotland zijn stenen kerken die nauwelijks veranderd zijn door oorlog of andere destructieve invloeden. De kerken zijn gebouwd in een periode van ongeveer 200 jaar en zijn in veel opzichten vergelijkbaar. De eerste stenen kerken werden gebouwd in Garde en Källunge, later werden er kerken gebouwd in Atlingbo, Fardhem en Stenkyrka.

 

Faro

 

Het eiland Faro ligt ten noorden van Gotland en is gescheiden door een smalle zeestraat, het eiland is bereikbaar met een veerboot verbinding vanaf het eiland Gotland. Faro heeft een oppervlakte van 111,3 vierkante kilometer. Het meest opvallende zijn de verticale rots zuilen voor de kust van Faro en bij de oude haven van Gotland, in de geologie worden deze zuilen ook wel stack genoemd. De grillige rotsvormen zijn oorspronkelijk gevormd door erosie in de ijstijd en ze worden als uniek gezien voor deze twee Zweedse eilanden.

 

 

De Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman leefde en stierf op Faro en een aantal van zijn films zijn hier opgenomen, zoals: “Through a Glass Darkly” (1961), “Persona” (1966), “Hour of the Wolf” (1968), “Shame” (1968), “The Passion of Anna” (1969) en “Scenes from a Marriage” (1972). Elk jaar in juni is er een “Bergman week” ter ere van de regisseur waarbij zijn films worden getoond en er andere leuke culturele evenementen zijn.

 

 

Vakantie Gotland

 

Gotland is een mooi eiland in Zweden om een vakantie door te brengen of om te bezoeken tijdens een rondreis, er is een ruime keus in kleinschalige hotels of B&B en ook vanuit Nederland worden er interessante rondreizen aangeboden.