Laponia

 

Het Laponia gebied is een groot natuurgebied in Zweeds Lapland. Laponia ligt dicht bij de poolcirkel in het noorden van Zweden en bestaat uit een bergachtig landschap en een taiga gebied. De Sami of Saami, een nomadisch volk, leven al ruim 5000 jaar in het natuurgebied. De totale oppervlakte van het Laponia gebied is 9400 vierkante kilometer en het is een Unesco gemengd werelderfgoed. De werelderfgoed inschrijving is gebaseerd op de combinatie van de unieke natuur en de culturele waarden in Laponia.

 

 

Natuurgebieden in Laponia

 

Er zijn veel natuurgebieden in Laponia, de natuurgebieden zijn: vier Zweedse nationale parken, twee natuurreservaten, een Ramsar wetland en een aantal Natura-2000 gebieden. De vier nationale parken zijn van west naar oost: Padjelanta, Muddus, Stora Sjofallet en Sarek. De twee natuurreservaten zijn Sjaunja en Stubba. In het Laponia gebied liggen bergketens, gletsjers, oerbossen, hoogvlaktes, valleien, bergmeren en wetlands. Het is grotendeels een ongerepte wildernis met een rijke flora en fauna.

 

Sjaunja

 

Het natuurreservaat Sjaunja is met een oppervlakte van 2850 vierkante kilometer een van de grootste natuurreservaten van Zweden. Het gebied ligt tussen het nationale park Stora Sjofallet en het natuurreservaat Stubba. Sjaunja is een groot wetland gebied met berghellingen, moerassen, ondiepe zoetwatermeren en bossen. Een gedeelte van Sjaunja is een Ramsar wetland en het is een bijzonder vogelrijk gebied.

 

Het natuurreservaat Stubba heeft een oppervlakte van 350 vierkante kilometer en ligt tussen het natuurreservaat Sjaunja en het nationale park Muddus.

 

Sami

 

Deze poolcirkelregio is het woongebied van de Sami en is het grootse gebied ter wereld waar men nog leeft op basis van de verplaatsing van het vee bij het wisselen van de seizoenen. De Sami trekken met grote kuddes rendieren tussen de groene vlaktes en de bergen om de rendieren te laten grazen. Deze veetrek van nomaden wordt ook wel transhumance genoemd.

 

Bezoekerscentrum Laponia

 

In het werelderfgoed gebied zijn verschillende bezoekerscentra, de nieuwste en de grootste is het Naturum Laponia, het bezoekerscentrum ligt vlak bij een kleine Sami nederzetting.

 

Naturum Laponia ligt in het nationaal park Stora Sjofallet en is geopend sinds 1 maart 2015. Er zijn onder andere tentoonstellingen, lezingen en diavoorstellingen. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten zoals een quiz of zoekopdrachten in de natuur, verhalen vertellen en een ambachtelijke werkplaats.

 

Er zijn in het Laponia gebied veel wandelpaden en hutten of een klein tentenkamp om een nacht te verblijven. Vanuit het bezoekerscentrum zijn er verschillende wandeltochten mogelijk afhankelijk van het seizoen en met of zonder begeleiding.

 

Nationale Parken in het natuurgebied Laponia gebied zijn: Padjelanta, Muddus, Stora Sjofallet en Sarek