Nationaal Park Sarek

 

Nationaal Park Sarek ligt ten noordwesten van de stad Jokkmokk in de provincie Norrbottens län in het landschap Lapland in het noorden van Zweden. Het is een hoog alpiene gebied waar het nomadische volk Sami sinds mensenheugenis leeft. Het is een van de grootse en meest oorspronkelijke hooggebergte landschappen van Zweden met hoge toppen, diepe dalen en grote gletsjers.

 

Nationaal Park Sarek heeft een oppervlakte van 1970 vierkante kilometer en is opgericht in 1909, het is een van de oudste nationale parken van Europa.

In het natuurgebied liggen zes bergen met toppen boven de 2000 meter, een hiervan is de Sarektjakka met een hoogte van 2089 meter de tweede hoogste berg van Zweden. In het gebied leven onder andere bruine beren, elanden, veelvraten, lynxen en poolvossen.

 

De belangrijkste rivier in het park is de Rapa rivier en in de vallei liggen mooie kronkelige en unieke rivierdelta landschappen gevormd door het smeltwater van de gletsjers.

 

Rapadalen

 

De Rapadalen of de Rapa Vallei is de grootste vallei in het nationale park Sarek. De Rapadalen heeft een lengte van 35 kilometer en strekt zich uit vanaf het centrum van het park naar het zuidoosten.

 

Door de Rapa vallei stroomt de Rapa Rivier die ontstaat uit vier kleinere rivieren.

De rivieren worden gevoed door 30 gletsjers en vervoeren jaarlijks circa 180.000 ton glaciaal puin.

 

 

 

Er zijn twee rivierdelta landschappen: de langgerekte Rapasalet of Rapadelta en de Laitauredelta met de berg Skierfe. Na de rivierdelta gebieden stroomt de Rapa rivier in het Laitaure meer. Het zoetwatermeer Laitaure of Laidaure is een Ramsar wetland met een oppervlakte van 43 vierkante kilometer. De natuurlijke rivierdelta van de rivier de Rapa is uniek in Zweden en heeft een grote landschappelijke waarde.

 

Rondom de Rapadalen vallei liggen onder andere de bergen Skierfe en de Skarki en de bergketen Piellorieppe. De Skierfe heeft een hoogte van 1.179 meter en er is een goed wandelpad, met mooi weer is er een schitterend uitzicht op de vallei en de Laitauredelta.

 

Alkavagge

 

De Alkavagge of Alggavagge is een vallei met een lengte van circa vijftien kilometer, het is ook een populaire wandelroute. Op de grens met het nationale park Padjelanta ligt het Alggajavvre meer.

 

Bezoekersinformatie

 

Sarek is een van de meest ontoegankelijke nationale parken van Zweden, er zijn nagenoeg geen wegen naar het natuurgebied, de beste manier om het park te bezoeken is door te wandelen of te skiën. Het bezoekerscentrum is het Laponia Naturum met informatie over vier Zweedse nationale parken. Sarek is deel van het werelderfgoed Laponia.

 

 

Het voorjaar en de zomer is de beste tijd om het gebied te bezoeken. In het voorjaar begint de sneeuw te smelten, stijgen de rivieren, worden de rendier kalveren geboren en is de middernachtzon te zien. In de zomer wordt het natuurgebied groener, zijn de Sami nederzettingen bewoond en verkopen de bewoners vers brood en gerookte vis. De beste maanden om te wandelen en te vissen zijn juli en augustus. Voor het vissen is een visvergunning nodig. In de herfst komen de herfstkleuren, er wordt gereguleerd jagen toegestaan en het is meestal mooi weer maar de nachten zijn koud. In de winter is het noorderlicht vaak te zien.

 

Er zijn verschillende wandelpaden en langlauf routes door de valleien. In het zuidoosten van het nationale park ligt een deel van het Koningspad de Kungsleden trail en in het westen ligt een gedeelte van de Padjelanta trail. In het nabij gelegen Jokkmokk is zijn enkele hotels en een camping.