Stockholm

 

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en ligt aan de Scherenkust van Stockholm, de Scherenkust een grote eilandengroep in de Oostzee. De stad is wandelend, fietsend of per kajak te bezichtigen en de bijnaam van Stockholm is ook wel het Venetië van het noorden. Er zijn een aantal bruggen die de verschillende stadsdelen met elkaar verbinden en er zijn veel bezienswaardigheden.

 

 

 

Gamla Stan

 

De oude stad van Stockholm wordt Gamla Stan genoemd en ligt op het eiland Stadsholmen. De straten met kinderkopjes, de sfeervolle gebouwen, restaurants en winkels zijn zeker het verkennen waard.

 

In Gamla Stan ligt het koninklijk paleis of Kungliga Slottet genoemd met ruim 600 kamers.

 

In het paleis is in de kelder een wapenkamer die nou als museum dienst doet. Het museum, de Livrustkammaren, is geopend in 1628 en het is het oudste museum van Zweden.

 

 

De wisseling van de wacht bij het paleis is elke dag om 12:15 te zien. In Gamla Stan staat de oude kerk Storkyrkan met een 66 meter hoge toren. De hoofdstraat van de wijk is de winkelstraat Vasterlanggatan. Het Ridderhuis in de oude stad was de vergaderplaats van de Zweedse adel en is gebouwd tussen 1641 en 1647. 

 

Djurgarden

 

Djurgarden is een stadswijk in het oosten van Stockholm en ligt op het schiereiland Valdemarson. Er zijn verschillende museums zoals het Skansen openlucht museum en dierentuin, het Vasa museum en het ABBA museum. Aan de zeezijde van Djurgarden ligt het Grona Lund pretpark. In het pretpark zijn verschillende achtbanen, draaimolens en een spiegelhuis. In Grona Lund worden ook regelmatig concerten gehouden, de bekendste artiest die hier ooit heeft opgetreden en het meeste publiek trok is de zanger Bob Marley.

 

 

Het zuiden van Djurgarden is onderdeel van het Royal National City Park, ook wel Ecopark genoemd en het is het eerste nationale stadpark ter wereld. Het ecopark is 27 hectare groot en bestaat onder meer uit oude eikenbomen zoals de prins Eugen eik. De prins Eugen eik is vernoemd naar Eugenius van Zweden, het is de grootse eik van Stockholm en de boom heeft een omtrek van 9,2 meter.

 

Globe City

 

De Ericsson Globe is het grootste bolvormige gebouw ter wereld en staat in de stadswijk Johanneshov in het zuiden van Stockholm. Er worden concerten en hockeysport wedstrijden gehouden. Naast de Globe is een groot winkelcentrum met winkels en restaurants. In Globe City staat ook het Soderstadion voor voetbalwedstrijden en het Annexet gebouw voor concerten.

 

In juli 2013 is in Johanneshov de Tele2 Arena geopend (ook wel Stockholm Arena genoemd), het is een nieuw sport- en evenementencentrum en het stadion heeft een schuifdak. De Tele2 Arena heeft een capaciteit van 40.000 bezoekers. Er is een ruime keus in hotels bij de oude stad of in andere wijken of net buiten de stad.