Trelleborg

 

Trelleborg is de meest zuidelijke provincie van Zweden, de hoofdstad van de provincie is de stad Trelleborg, deze stad ligt aan zee en is een belangrijke haven. De zeehaven van Trelleborg is na Göteborg de tweede belangrijkste haven van Zweden. De ferry’s in de haven hebben namen als: Robin Hood, Peter Pan en Nils Holgersson. Circa acht kilometer ten zuiden van Trellebrog ligt de Smokkelaarshoek (Smygehuk), hier staat een kunstwerk van Axel Ebbe. In het centrum van Trelleborg ligt het Axel Ebbe museum. Tussen Trelleborg en de Smygehuk ligt het landelijke Zweden.

 

Fred Aberg

 

In het centrum van Trelleborg staat ook het kunstwerk “Bost” van Fred Aberg. Het beeld staat sinds 1996 in het voetgangersgebied van Trelleborg,  de naam van het standbeeld is een soort Zweeds dialect en is nog het beste te vertalen als: het is snertweer. De gemeente Trelleborg gebruikt het kunstwerk soms op officiële uitgaven als kenmerk van de stad. Ook bij stralend weer, regent het boven het beeld Bost.

 

 

Het leuke effect van het beeld is de hand die onder de paraplu uitsteekt om te voelen of het al opklaart. Fred Aberg heeft door heel Zweden circa 30 sculpturen op openbare plaatsen staan. Ander werk van hem is onder andere te zien in het Eksjö museum in de plaats Eksjö en in het Vetlanda Museum in Vetlanda, Zweden.

 

Zuidelijkste punt van Zweden

 

De meest zuidelijke punt van Zweden is Smygehuk in de provincie Trelleborg. Smygehuk staat voor smokkelhoek, vanaf deze zuidelijkste punt waagde smokkelaars zich over de Oostzee.

 

Bij Smygehuk staat een seinpost, een standbeeld van een naakte vrouw en er ligt een kompasroos. Het standbeeld van de naakte vrouw is gemaakt door de kunstenaar Axel Ebbe in 1930. De titel van het standbeeld is “de Omhelzing”, de vrouw is een eerbetoon aan de gans Akka van Kebnekajse. De gans Akka van Kebnekajse voert de groep ganzen aan uit het boek “Nils Holgerssons Wonderbare Reis” in 1906 verschenen van de schrijfster Selma Lagerlöf.

 

Seinpost Zweden

 

De seinpost verwijst naar Treriksröset de meest noordelijke punt van Zweden.

 

Het is de oorspronkelijke plek vanaf waar smokkelaars seinen gaven om de schepen veilig binnen te loodsen.

 

In 2007 werd de oude seinpost vervangen voor een stenen kompasroos op de grond. Veel mensen klaagden echter over het verdwijnen van de oude seinpost, vooral omdat de seinpost als richtingaanwijzer veel makkelijker te fotograferen was dan de kompasroos.

 

Hierop werd besloten om een nieuwe seinpost te plaatsen.

 

De kompasroos en de seinwijzer verwijzen beiden naar de plaatsen: Stockholm, Treriksröset, Moskou, Berlijn, Parijs en Londen. De kompasroos heeft een “steel” die bestaat uit bankjes waar je over de Oostzee kan uitkijken of er al een piratenschip in aantocht is. Volgens enkele inwoners van Smygehuk signaleren ze nog regelmatig een schip met een zwarte piratenvlag, volgens anderen is dit een fabeltje.

Trelleborg heeft een ruime keus in hostels, goedkope en duurderde hotels in het centrum of bij de haven.