Bern

 

Bern is in de praktijk de hoofdstad van Zwitserland, officieel heeft Zwitserland geen hoofdstad maar Bern wordt wel algemeen gezien als de hoofdstad. Bern ligt in het kanton Bern in het westen van Zwitserland. Het is een sfeervolle stad met traditionele straatjes en veel bezienswaardigheden, de Oude Stad van Bern is een Unesco werelderfgoed.

 

 

 

Bern werd oorspronkelijk gebouwd op een heuvelachtig schiereiland met rondom de rivier de Aare, in de negentiende eeuw werden er bruggen bijgebouwd om de stad uit te breiden aan de overkant van de rivier.

 

 

In totaal zijn er nu 18 bruggen, de oudste brug is de Untertorbrücke, vroeger een houten brug maar nu een stenen boogbrug.

 

Bezienswaardigheden Bern

 

 

De Zytglogge is een middeleeuwse toren gebouwd in het begin van de dertiende eeuw, het is een van de meest herkenbare symbolen van Bern en deel van de Oude Stad. De Zytglogge toren heeft een hoogte van 54,5 meter en is in 1770 gerenoveerd. De grote klok heeft een diameter van 127 centimeter en werd aangedreven door het beeld Chronos, de hamer sloeg op een bel en waarschuwde de klokkenluider dat het tijd was om de torenklokken te luiden.

 

 

 

De oostelijke en westelijke wijzerplaten op de Zytglogge toren geven in de buitenste ring het uur en in de binnenste ring de minuten. De wijzerplaat van de astronomische klok heeft drie zones: de zwarte nacht, het diepe blauw van de dageraad en het lichte blauw voor de dag. Rond de planisfeer (draaibare sterrenkaart) beweegt de dierenriem en is de dag van de week te zien en de actuele maanstand.

 

De Kathedraal van Bern of de Berner Münster is de hoogste kathedraal van Zwitserland, de toren heeft een hoogte van ruim 100 meter en werd voltooid in 1893. Vanaf de toren is er schitterend uitzicht op de stad en de met sneeuw bedekte bergen van het Berner Oberland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn ruim 100 fonteinen in Bern, elf van deze fonteinen hebben allegorische standbeelden in renaissance stijl. De elf fonteinen zoals de Gerechtigkeitsbrunnen, Kindlifresserbrunnen en de Zähringerbrunnen laten opmerkelijke symbolische voorstellingen zien ontworpen door Hans Giend.

 

Het Berenpark, de Bärengraben is verbonden met het Berenplein, Bärenplatz. De beer is het symbool van Bern en in de vlag van de stad is een klimmende zwarte beer te zien. Volgens de legende heeft de stichter van de stad, hertog Berthold V, op deze plaats een beer gedood en de stad werd Bern genoemd. In het Berenpark leven de beren Björk en Finn die hier kunnen spelen, klimmen en zwemmen. Door het Berenpark lopen wandelpaden naar de rivier de Aare.

 

De Rozentuin is een groot park met uitzicht op de Oude Stad en de rivier de Aare, in de tuin staan ruim 200 verschillende soorten rozen, veel irissen en rododendrons.

De Botanische Tuin geeft een goed beeld van de Zwitserse flora.

 

Het Parlementsgebouw van Bern is het parlementsgebouw van de regering van Zwitserland en wordt gezien als een van de belangrijkste gebouwen van het historisme, een stroming in de architectuur in de negentiende eeuw. Voor het gebouw ligt het Federale plein of het Parlementsplein met mooie natuursteen en een aantal fonteinen, aan het plein ligt ook het hoofdgebouw van de Zwitserse Nationale Bank.

 

Het Zentrum Paul Klee is een modern museum met de grootse collectie schilderijen en tekeningen ter wereld van de kunstenaar Paul Klee. Andere musea in Bern zijn onder ander het kunstmuseum Bern en het Historisch Museum Bern met het Einstein Museum waar het leven en werk van Albert Einstein te zien is. Het Einsteinhaus ligt aan de Kramgasse op korte afstand van de Zytglogge, het huis waar Einstein heeft gewoond van 1903 tot 1905 is ook van binnen te bezichtigen.

 

 

Emmental ligt ten oosten van Bern, het is een heuvelachtig landschap genoemd naar de rivier de Emme, de landelijke regio is vooral bekend geworden door de beroemde Zwitserse kaas Emmental. Het Natuurpark Gantrisch ligt ten zuiden van Bern, een gebied met uitgestrekte bossen, hoge bergen en ravijnen.

 

 

 vakantie Zwitserland