Gantrisch

 

De Gantrisch in Zwitserland is een berg en een regionaal natuurpark in het gebied Berner Oberland of het Berner Hoogland, dit zijn de alpine gebieden of de hogere gebieden in het kanton Bern. De Gantrisch berg heeft een hoogte van 2.175 meter en ligt in het Berner Alpen gebergte. Het is een ongerept natuurgebied en een populair wandelgebied en skigebied. Op de oostelijke flank van de Gantrisch ligt een klimroute waar een via ferrata naar de top is aangelegd.

 

 

Natuurpark Gantrisch

 

Het natuurpark Gantrisch heeft een oppervlakte van 402 vierkante kilometer en ligt tussen de steden Bern, Thun en Fribourg. In het natuurgebied ligt het Gürbetal, een vallei met een breed vlak dal en vruchtbare grond waar vooral kool wordt geteeld en zuurkool wordt ingemaakt. In het gebied stroomt een deel van de Sense rivier, een populaire rivier om te raften en in het noorden ligt de korte Schwarzwasser rivier.

 

 

De Guggershorn is een van de bekendste bezienswaardigheden in het natuurpark Gantrisch. De Guggershorn heeft een hoogte van 1.283 meter met een opvallende top op de rotsen. Er is een lange houten trap aangelegd met een uitkijkpost boven op de rots. Er zijn verschillende wandelroutes in het natuurpark, er is een boomkroonpad, dit is de Gäggersteg route met een houten loopbrug door de boomtoppen. Andere wandelroutes in het natuurgebied zijn de bloemenroute, een watervalroute, de boerenroute langs boerderijen en landbouw gebieden en een educatieve wandelroute voor kinderen om de namen van de boomsoorten te leren kennen.

 

In het natuurpark liggen ook enkele culturele wandelroutes langs verschillende kerken, museums en kastelen. In de winter is het onder andere mogelijk om te wandelen in de sneeuw of te langlaufen.

 

Een deel van de Zwitserse Jakobsweg loopt door het natuurpark Gantrisch, dit gedeelte van de Jakobsweg loopt van Schwarzenburg naar Freiburg en maakt deel uit van de pelgrimsroute van de Bodensee naar het Meer van Geneve.

 

 

De boerderijen of winkeltjes in het natuurgebied bieden veel lokale producten aan zoals brood, gebak, gewone kaas, kruidenkaas, kruidenthee en zuurkool. Er is ook een winkel met lokale producten en boeken en kaarten in het bezoekerscentrum aan de Schlossgasse 13 in Schwarzenburg.

 

 

De sterrenhemel in het natuurpark in Gantrisch is bijzonder duidelijk omdat er weinig lichtvervuiling is in het park.

Er zijn drie observatoria in het park en het observatorium Uecht biedt elke woensdagavond rondleidingen aan om de sterrenhemel goed te bekijken met uitleg over de sterren in de Melkweg.

 

 

Een leuke hobby is hier Lightpainting fotografie of Light graffiti, tekenen met licht door gebruik te maken van verschillende fotografische technieken, omdat het hier zo donker is zijn er hele leuke effecten te creëren. De entree van het natuurpark is gratis en in de omgeving liggen goede hotels en vakantiehuizen in het Berner Oberland, het gebied is ook vrij goed met de streekbus bereikbaar.