Meer van Zürich

 

Het Meer van Zürich in Zwitserland ligt ten zuidoosten van de stad Zürich en is ontstaan door smeltwater van gletsjers tijdens de laatste ijstijd. De bron van het meer ontstaat in het Tödi bergmassief in de Glarner Alpen, een gebergte in Zwitserland in het noordoosten van de westelijke Alpen, en stroomt via de Linth rivier naar het  Meer van Zürich, de belangrijkste uitstroom van het meer is de Limmat rivier bij de stad Zürich.

 

 

Het Meer van Zürich heeft min of meer de vorm van een banaan en het oostelijke gedeelte bij de gemeente Rapperswil-Jona wordt de Obersee of het bovenmeer genoemd, de totale oppervlakte van het Meer van Zürich is 88,66 vierkante kilometer met een maximale lengte van 40 kilometer, een maximale breedte van 3,85 kilometer en een maximale diepte van 136 meter. In het meer liggen drie eilandjes, dit zijn Ufenau, het natuurreservaat Lützelau en Schönenwerd.

 

De zogenaamde “Goudkust” van Zürich ligt aan de oostzijde van het meer en is met landhuizen en villa’s een van de duurste wijken van de stad. Tussen Zürich en Horgen vaart een veerdienst voor auto’s en voetgangers en in de zomermaanden varen er veerponten naar de verschillende dorpen langs het meer. De boulevard langs het meer bij de stad is een mooi wandelgebied met terrasjes en in het meer liggen vaak veel zeiljachten, maar ook roeiboten en er wordt veel gezwommen.

 

Er liggen wijngaarden op voornamelijk de rechteroever van het Meer van Zürich. Van de twaalfde eeuw tot aan het einde van de negentiende eeuw was de wijnbouw een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de lokale bevolking en de basis van de vroegere welvaart.

 

Rond het Meer van Zürich liggen 11 prehistorische paalwoningen nederzettingen, ze maken deel uit van het Unesco werelderfgoed: Prehistorische paalwoningen in de Alpen gezamenlijk werelderfgoed in de landen Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Slovenië en Zwitserland. Het zijn ook officiële Zwitserse historische terreinen en er zijn excursies naar de historische gebieden.

 

In de lokale toeristen informatiecentra van de stad is veel informatie beschikbaar over de mogelijkheden in en rond het Meer van Zürich. Er is een ruime keus in hotels met uiteenlopende prijzen met mooi uitzicht op het meer, in het stadscentrum of in een van de omliggende dorpen.