Praktische informatie Zwitserland

 

Zwitserland ligt in Centraal-Europa en is een van de Alpenlanden, het land grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein.

 

 • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Bern in Zwitserland is 1 uur en 35 minuten, de vliegtijd van Amsterdam naar Geneve is 1 uur en 30 minuten, de vliegtijd naar Zurich is 1 uur en 25 minuten.
 • Tijdsverschil: zowel in de zomer als in de winter is er in Zwitserland geen tijdsverschil met Nederland.
 • Het kraanwater is in heel Zwitserland van uitstekende kwaliteit en geschikt als drinkwater.
 • Het voltage is in Zwitserland 230 volt, er worden tweepolige (type C) en driepolige (type J) stekkers gebruikt hierdoor passen gewone stekkers wel maar veiligheidsstekkers vaak niet, er is een verloopstekker nodig van het type J of een algemene wereldstekker. Veel hotels bieden als extra service de juiste verloopstekker gratis in bruikleen aan.
 • De munteenheid in Zwitserland is de Zwitserse Frank (CHF), op veel locaties wordt de euro ook als betaalmiddel geaccepteerd maar de koers kan vrij ongunstig zijn. In het hele land zijn in de meeste steden en dorpen pinautomaten, in de grotere winkels, hotels en restaurants kan zowel in de steden als in de dorpen en de skigebieden goed worden gepind.
 • Zwitserland is geen lid van de Europese Unie maar is wel een Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
 • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Bern, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +41 31 350 87 00
 • Noodnummers in Zwitserland: het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. De lokale noodnummers in Zwitserland zijn: Politie: 117, Brandweer: 118, Ambulance: 144, Reddingshelikopterdienst: 1414
 • De winkels in Zwitserland zijn in de steden over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag  van 08:00 tot 18.30 uur, op maandagochtend vaak gesloten en op zaterdag geopend tot 16:00 of 17:00 uur. Buiten de steden hanteren veel winkels een middagpauze en de winkels zijn dan gesloten van 12:00 tot 13:30 uur. In de toeristische gebieden zijn skiwinkels, sportzaken en supermarkten ook vaak op zondag geopend. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 16:30 uur. Geldwisselkantoren op stations en luchthavens hebben ruime openingstijden vaak vanaf 06:00 tot 23:00 uur.
 • Het verkeer in Zwitserland wordt gezien als vrij veilig en het land heeft een goed wegennet. Automobilisten zijn verplicht om overdag dimlicht of dagrijlicht te voeren. Voor de bestuurder van de auto is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,5 promille, voor automobilisten die pas kort een rijbewijs hebben, minder dan 3 jaar, is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,01 promille.
 • Een wegenvignet (Autobahnvignet) is verplicht op de nationale snelwegen, het vignet is het hele jaar geldig en kost 40 Zwitserse Frank (2016). Het wegenvignet is ongeacht wanneer je dit koopt 14 maanden geldig: het hele kalenderjaar + de voorgaande decembermaand en de volgende januarimaand, dus het vignet van 2017 is geldig vanaf 1 december 2016, heel 2017 t/m 31 januari 2018.