Treinreizen Zwitserland

 

Spectaculaire treinreizen door Zwitserland met bijzondere routes door de bergen met panoramische uitzichten, een comfortabele manier van reizen en de treinroutes liggen bijna door het hele land. Deze ritten worden de Panorama Treinroutes genoemd, het zijn geen gewone treinreizen om van A naar B te komen het zijn treinreizen om het schitterende landschap van Zwitserland op een relaxte manier te kunnen bewonderen. Het voorjaar, als de bergen groen worden met de bloeiende voorjaarsbloemen, is vaak de mooiste periode voor de Panorama treinroutes, in het najaar en in de winter kunnen sommige routes vervallen of vertraging oplopen door slechte weersomstandigheden.

 

 

De Glacier Express is een treintraject van St. Moritz naar Zermatt of van Zermatt naar St. Moritz, de afstand is bijna 300 kilometer en de reisduur is 8 uur. De treinrit ligt in een schitterend landschap dwars door de Alpen met smalle valleien, 291 bruggen en 91 tunnels. Het is de langzaamste treinrit maar ook een van de mooiste. Het is ook mogelijk om een deel van het traject af te leggen, de route bestaat uit vier delen, het mooiste seizoen voor de Glacier Express treinreis is het voorjaar als de dalen al groen zijn maar er ook nog sneeuw op de bergtoppen ligt.

 

 

De Bernina Express is een treintraject van het Zwitserse Chur naar Tirano in Italië, in Tirano is het mogelijk om over te stappen voor een treintraject van Tirano naar Lugano. De treinrit Chur naar Tirano heeft een lengte van 156 kilometer en duurt ruim 4 uur en ligt gedeeltelijk in het werelderfgoed de Rhätische Bahn met het beroemde Landwasserviaduct. Van het hooggebergte en de Berninapas naar de palmbomen met onderweg 55 tunnels en 196 bruggen.

 

 

Excursie met de trein: wijn, kaas en chocolade

 

De Zwitserse Panorama treinroutes liggen niet alleen in fantastische landschappen er zijn ook treinreizen op onderwerp met onderweg leuke excursies naar de Zwitserse wijn, kaas of chocolade:

 

De Wijngaardentrein is een route door de wijngaarden van Lavaux, een werelderfgoed landschap boven het Meer van Geneve met uitzicht op de Alpen. Er is een tussenstop om te wandelen in de wijngaarden, de wijnkelders kunnen worden bezocht en je kan de lokale wijn proeven of kopen. De regionale trein vertrekt elk uur van station Vevey naar Puidoux-Chexbres, de exursie duurt in totaal circa 4 uur vanwege de tussenstop om de wijnkelders te bezoeken.

 

De Kaastrein is een route van Montreux naar Château d’Oex in de omgeving van het Meer van Geneve. Tijdens de excursie is er te zien hoe de Gruyère kaas wordt gemaakt, er is een kaasfondue en een bezoek aan het streekmuseum.

 

De Chocoladetrein tussen Montreux en de chocoladefabriek van Cailler (Nestlé) in Broc. Er is tijdens de excursie een bezoek aan de fabriek, iedereen kan verschillende soorten chocolade proeven en ontdekken waarom de Zwitserse chocola zo speciaal en lekker romig is.

 

Er zijn in Zwitserland ruim 20 van dit soort panorama treinroutes of excursie treinritten op onderwerp. In alle aankomstplaatsen en vertrekplaatsen zijn hotels om een nacht te verblijven en de volgende dag met de trein het traject nog een keer af te leggen naar de opstapplaats.

In de zomermaanden is het op een aantal trajecten nodig om ruim van te voren te reserveren.

 

Vanuit Nederland worden sommige treinritten ook aangeboden tijdens een vakantie, in combinatie met rondreizen door Zwitserland of in een combinatie met een wandel- of met een fietsvakantie waarbij de fiets mee kan in een fietswagon.