Verzasca

 

Verzasca in Zwitserland is de naam van een dal, een rivier en een dam in het kanton Ticino in het zuiden van het land. De Valle Verzasca is het geometrische middelpunt van Ticino en ligt in het district Locarno.

 

 

Valle Verzasca

 

De Valle Verzasca of het Verzascadal is een schitterende vallei met steile hellingen en veel watervallen. Door de vallei stroomt de Verzascarivier en in de Valle Verzasca liggen de dorpen Mergoscia, Vogorno, Corippo, Lavertezzo, Brione, Gerra, Frasco en Sonogno.

 

Corippo is qua inwoneraantal het kleinste dorp van Zwitserland, het dorp met twaalf inwoners ligt op een berghelling en is een nationaal monument.

 

Typische huizen in de vallei zijn de Rustici, huizen van grijze steen met witte randen rond de ramen en zwarte daken en in het gebied staan veel kapellen.

 

Het Verzascadal heeft een geïsoleerde ligging en wordt hierdoor gezien als een van de meest ongerepte  natuurlijke valleien in Zwitserland. De vallei heeft een mild klimaat met wijngaarden en kastanjebomen die ooit zijn geïntroduceerd door de Romeinen.

 

Langs de Zwitserse oever van de Lago Maggiore groeien zelfs verschillende soorten palmbomen en andere mediterrane planten. In het gebied leeft ook de berggeit Nera Verzasca, een krachtig gebouwde zwarte berggeit met een gladde en korte vacht. Van de melk wordt een traditionele romige geitenkaas gemaakt maar ook het vlees van de jonge geit wordt wel gegeten.

 

 

 

Er zijn verschillende wit-rood-wit gemarkeerde wandelroutes in het dal, van lichte tot zware tochten.

 

De Sentierone is een oud bergpad van Sonogno naar Lavertezzo. De Via Alta Versazca is een vrij zware en meerdaagse wandeling langs onder andere de top van het Verzascadal, onderweg zijn er vijf berghutten om te overnachten. Op de wit-blauw-wit gemarkeerde wandelroute waar soms ook wordt geklommen zijn op moeilijke punten zekeringen zoals kabels en beugels aangebracht, de tocht is alleen geschikt voor ervaren wandelaars of met een gids. Op deze zware wandeling is een lichtere variant uitgezet: de Alta Versazca Bike, een fietstocht van negen kilometer van Brione naar Sonogno.

 

Verzasca Rivier

 

De Verzasca Rivier stroomt door het Verzascadal en heeft een lengte van 30 kilometer. De rivier ontstaat op de Pizzo Barone en mondt uit in het Lago Maggiore. De berg Pizzo Barone heeft een hoogte van 2.864 meter en is bereikbaar vanuit het autovrije dorp Sonogno.

 

De Verzasca rivier heeft een opvallend smaragdgroene kleur en ligt in een ruig landschap met mooie wandelroutes en een goed wandelpad langs de rivier.

 

 

De Ponte dei Salti is een voetgangersbrug, een stenen brug met twee bogen gebouwd in de zeventiende eeuw bij het dorp Lavertezzo. De rivier stroomt hier tussen  grillige gekleurde rotsformaties en het is een populaire plaats om te zwemmen en te kanoën. Er zijn ook een aantal driftduik locaties, waarvan de bekendste bij de Ponte dei Salti ligt. Driftduiken is het duiken in een stroming van de rivier en kan alleen door ervaren duikers worden gedaan.

 

Verzasca Dam

 

 

De Verzasca Dam of de Contra Dam is een boogdam aan het uiteinde van de Valle Verzasca. Een boogdam zorgt door de ronde vorm voor minder druk van het water op de bergwanden.

 

Het stuwmeer Lago di Vogorno is ontstaan door de Contra Dam en wordt gebruikt voor de waterkrachtcentrale. De Verzasca Dam heeft een hoogte van 220 meter en een lengte van 380 meter.

 

Deze dam is wereldberoemd geworden door de bungeejump in de openingsscène van de James Bond film “GoldenEye”.

 

De spectaculaire bungeejump wordt gezien als een van de beste stunts ooit. Het is hier mogelijk om onder begeleiding en voor circa 200 Euro ook deze wereldberoemde GoldenEye bungeejump te maken.

 

In de omgeving van de Verzascadal zijn goede hotels in ondere andere de plaatsen Vogorno, Locarno, Gordola en Ascona.