Werelderfgoed Zwitserland

 

In Zwitserland zijn nu 12 Unesco werelderfgoed monumenten (2018) waarvan 9 cultureel erfgoed en 3 natuurlijk erfgoed. De meeste monumenten trekken jaarlijks veel bezoekers. Informatie over het werelderfgoed in Zwitserland:

 

 

Cultureel erfgoed

 

 • Abdij van Sankt Gallen, een groot Karolingisch klooster in een opmerkelijke bouwstijl met een mooie kathedraal en een uitgebreide kloosterbibliotheek. Het was een van de belangrijkste kloosters in Europa met een grote invloed op de architectuur van latere kloosters.
 • Benedictijner klooster van Sint Johannes in Müstair met de grootste collectie Romaanse fresco’s uit de periode rondom het jaar 800. Het belangrijkste gebouw is de kloosterkerk gewijd aan Sint Johannes de Doper.
 • Drie kastelen, verdedigingsmuur en versterkingen van de marktstad Bellinzona met uitzicht op de Ticino vallei. De verdedigingsmuren beschermden de oude stad en de toegang tot de vallei.
 • Het architecturaal werk van Le Corbusier, een buitengewone bijdrage aan de Moderne Beweging. Uit het werk van Le Corbusier zijn 17 gebouwen gekozen uit de zeven landen: India, Japan, Argentinië, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
 • La Chaux-de-Fonds en Le Locle, Horlogerie stadsplanning, twee steden uit het begin van de negentiende eeuw met een bijzondere stadsplanning van woningen en werkplaatsen gebaseerd op de ambachtelijke productie van horloges.
 • Lavaux wijngaardterrassen langs de noordelijke oever van het Meer van Geneve, een groot wijnbouwgebied ontstaan in de elfde eeuw waar in een uitgebalanceerd landschap een goede wijn wordt geproduceerd die al decennia lang belangrijk is voor de lokale economie.
 • Oude stad van Bern met gebouwen uit verschillende periodes, mooie bogengalerijen, fonteinen en traditionele oude straatjes in het wandelgebied.
 • Prehistorische paalwoningen in de Alpen gezamenlijk werelderfgoed in de landen Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Slovenië en Zwitserland, bij het Meer van Zürich liggen een aantal van deze historische paalwoningen.
 • Rhätische spoorweg of Rhätische Bahn in de Albula en Bernina landschappen  –  Gebied met twee historische spoorlijnen, schitterende Zwitserse treinreizen met veel tunnels, viaducten en bruggen.

 

Natuurlijk erfgoed

 

 

 • Monte San Giorgio  –  Piramidevormige beboste berg naast het Meer van Lugano, een rijke vindplaats van fossielen op de grens met Zwitserland, gezamenlijk werelderfgoed van Italië en Zwitserland.
 • Zwitsers tektonisch gebied Sardona, een bergachtig gebied met een belangrijk geologisch fenomeen waar ouder en dieper gelegen gesteente wordt geplaatst op het jongere gesteente, ook wel de Glarner-overschuiving genoemd. Het gebied is belangrijk voor de wetenschap.
 • Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch, een hooggebergte met de vorming van Hoge Alpentoppen en gletsjers. Het is een indrukwekkend landschap met veel soorten dieren en planten en van invloed geweest op de Europese literatuur en het alpine toerisme.