Zürich

 

Zürich is de grootste stad in Zwitserland en de hoofdstad van het kanton Zürich in het noorden en centrale deel van Zwitserland, ten zuidoosten van de stad ligt het Meer van Zürich. Zürich is de belangrijkste economische stad van het land met een van de grootste financiële centra van de wereld en een van de rijkste steden ter wereld als er wordt gekeken naar het BBP per hoofd van de bevolking, maar ook een van de duurste steden om te wonen (Mercer adviesburo).

De Zürich luchthaven en het station zijn de belangrijkste en drukste verbindingen van het land. Ten zuidwesten van de stad ligt de Uetliberg met een hoogte van 870 meter en een schitterend uitzicht op de stad en het meer. Zürich is een levendige stad met een mooie ligging, veel bezienswaardigheden en activiteiten om te doen zoals het bezoeken van musea, theater en wandelen bij het meer of in de omliggende bergen.

 

 

Bezienswaardigheden Zürich

 

De stad is onderverdeeld in twaalf districten, de Altstadt of de Oude Stad, is het centrum van Zürich en de oorspronkelijke stad. Hier liggen ook de meeste bezienswaardigheden en straatjes met mooie goed onderhouden middeleeuwse huizen. Door de Oude stad stroomt de Limmat rivier met een lengte van 36,3 kilometer. Links van de Limmat ligt wat oorspronkelijk de Kleine stad werd genoemd en rechts van de rivier ligt wat oorspronkelijk de Grote stad werd genoemd maar nu bekend staat als Niederdorf. Het Niederdorf is een van de gezelligste wijken in het stadscentrum om te gaan winkelen of uit eten te gaan met veel winkels en restaurants.

 

 

De Fraumünster Kerk met de opvallende spitste groene toren is gebouwd in 853 met een voormalige abdij voor adellijke vrouwen. De vijf grote gebrandschilderde ramen zijn ontworpen door Marc Chagall en tonen elk een christelijk verhaal. In de voormalige abdij zijn mooie fresco’s te zien maar rondleidingen in de kerk zijn alleen mogelijk met gids.

 

De Grossmunster Kerk met de opvallende tweelingtoren is gebouwd in een romaanse stijl in de veertiende eeuw. In de klooster bij de kerk is een museum, aan de buitenmuren zijn standbeelden te zien en de kerk heeft mooie opvallend hoge gebrandschilderde ramen.

 

 

De St. Peter kerk ligt naast de Lindenhof heuvel op de plaats van een voormalig Romeins kasteel, de kerk werd oorspronkelijk gebouwd rond het jaar 1000. De kerkklok van de St. Peter heeft de grootste torenklok van heel Europa met wijzers langer dan vijf meter. De tijd van deze klok was altijd de officiële “Zürich-tijd” alle klokken in de stad moesten gelijk lopen met die van de St. Peter kerk.

 

De Prediger kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1231 en in de veertiende eeuw herbouwd, het is nu een gotische kerk en het is het hoogste gotische bouwwerk van Zürich. Opmerkelijk is de dakruiter, dit is het torentje op de nok van de kerk, het is een sierlijke houten dakruiter van eik en wordt gezien als een meesterwerk van de stadstimmerman.

 

Het stadhuis van Zürich is gebouwd tussen 1694 en 1698 op een fundament verankerd in de Limmat rivier en grenzend aan de loopbrug de Rathausbrücke. Het stadhuis ligt in het voetgangersgebied Limmatquai, een straat met een lengte van ruim een kilometer, en de brug loopt door tot aan het plein Weinplatz. Het Weinplatz plein werd in het begin van de zeventiende eeuw een openbare markt voor de handel in lokale wijnen.

 

De stad Zürich is een belangrijk cultureel centrum van Zwitserland, in de  Rämistrasse liggen veel galeries met moderne kunst en alleen al in de stadskern zijn circa 50 musea. Het Rietberg museum is een van de belangrijkste internationale centra voor niet-Europese kunst. Bij het centraal station ligt het Swiss National Museum met de grootste cultuur historische collectie van Zwitserland. Het Kunsthaus Zurich is een kunstmuseum met een belangrijke collectie schilderijen en sculpturen van onder andere Edvard Munch, Alberto Giacometti en meer hedendaagse kunstenaars.

 

In de stad zijn veel bibliotheken en archieven en veel theaters en concertzalen. Het Zürich Opera House ligt aan de Sechseläutenplatz en bestaat al sinds 1891, het is een mooi gebouw met vaak internationaal bekende optredens en zangers. Het Sechseläuten plein wordt ook wel het Theaterplein genoemd en het is het grootste plein in de stad Zürich. In de winter is er soms een ijsbaan en elk jaar is er een grote kerstmarkt. In de zomer zijn er verschillende culturele festivals en openlucht concerten.

 

Zürich heeft een breed winkelaanbod van nostalgisch met lokale Zwitserse producten tot aan de meest bekende modemerken en vanzelfsprekend de sieraden- en horlogewinkels. Er is een gevarieerd nachtleven met veel cafés en in de zomer zijn er de openlucht bioscopen.

 

 

Op de Limmat rivier varen rondvaartboten naar het Meer van Zürich en de Uetliberg is een mooie wandelgebied met, bij onbewolkt weer, schitterende uizichten. De berg heeft een hoogte van 870 meter en op de top ligt een hotel, een Tv-toren en een uitkijktoren. De top is bereikbaar via verschillende wandelpaden, een mountainbike route en met de trein vanuit de stad. Er is een ruime keus in hotels met uiteenlopende prijzen in het stadscentrum, met mooi uitzicht op het meer of in een van de omliggende dorpen.