Frankfurt

 

Frankfurt ligt aan de oevers van de Main, de officiële naam van de stad is Frankfurt am Main. De stad ligt in het zuidwesten van Duitsland in de deelstaat Hessen. Frankfurt is het financiële centrum van Duitsland met onder meer de Duitse Beurs en wordt een wereldstad genoemd.  De hoge wolkenkrabbers en de ligging aan de Main hebben de stad de bijnaam “Mainhattan”  gegeven (naar Manhattan in New York). Het is een fietsvriendelijke stad met veel fietspaden, huurfietsen zijn te verkrijgen bij de Deutsche Bahn. Frankfurt bestaat uit 46 verschillende staddelen, de meesten hiervan liggen ten noorden van de rivier Main. Stadsdeel Römerberg ligt in het centrum van de oude stad, naast het stadhuis Römer ligt de Alte Nikolaikirche en op het plein staat de fontein van Vrouwe Justitia. 

 

 

 

 

Financiële en Opera district

 

 

 

In de Innenstadt, ook wel de Nieuwe stad genoemd, ligt het financiële district (Bankenviertel) en het opera district. De Alte Oper, het oude operagebouw, is ontworpen door de Berlijnse architect  Richard Lucae. De Oude Opera werd gebouwd tussen 1877 en 1880 en na de tweede wereldoorlog herbouwd en gefinancierd door de burgers van Frankfurt. De belangrijkste winkelstraat in Frankfurt is het Zeil, het gebied is autovrij en grenst aan het Hauptwache (centrale plein). De Goethestraße , een luxe winkelstraat, ligt tussen de Alte Oper en het centrale plein. Ondergronds ligt het trein en metro station Hauptwache.

 

 

Eten en drinken

 

  

Een aantal gerechten zijn typerend voor Frankfurt: de Frankfurter rundvlees worst en de knakworst. De appelcider is de nationale drank van Frankfurt en vooral populair bij hartige gerechten zoals zuurkool met sparerib of bij Handkäse, een zure melk kaas. In restaurants wordt de appelcider en deze Handkäse wel als voorgerecht geserveerd gegarneerd met rauwe ui onder de naam Handkäse mit Musik, de “muziek” volgt later als de rauwe ui winderigheid veroorzaakt.

 

De Grüne Soße (Groene saus) is een kruidensaus en wordt gegeten bij bv gekookte eieren, aardappelpuree, vis of vlees. In de Frankfurter Grie Soss  zitten als basis zeven kruiden: bernagie, kervel, peterselie, tuinkers, pimpernel, bieslook en zuring. Het seizoen voor de traditionele saus start op Witte donderdag en loopt door tot de eerste vorst. In de wijk Oberrad op de zuidelijke oever van de Main is een monument opgericht voor de saus en jaarlijks in mei is er een Grüne Soße festival op de Rossmarkt.

 

 

Frankfurt groene gordel

 

 

 

Rondom Frankfurt ligt de groene gordel (Frankfurter Grüngürtel, een groen beschermd buitengebied waar niet gebouwd mag worden. Het gebied heeft een oppervlakte van circa 1/3 van het stedelijk gebied. Door de groene gordel loopt een fietsroute met een lengte van 75 kilometer. Vanaf de Wörthspitze stroomopwaarts langs de Nidda tot Bergersheim naar het hoogste punt van Frankfurt: de uitkijktoren Berger Warte en het Vilbeler bos. De route gaat verder door het Fechenheimer bos lang de S-bocht van de Mainrivier naar de stadsdelen Oberrad, Sachsenhausen, Niederrad und Schwanheim en vervolgens naar het natuurgebied Schwanheimer Düne, vanaf hier gaat de route verder naar het beginpunt van de fietsroute.

 

 


 

Duitsland:    autovakantie     reisgidsen     wandelvakantie     fietsvakantie  

 

vakantie met kinderen     rondreizen     groepsreizen     busreizen

 

vakantiehuizen    

 

Ecotoerisme  Europa