Mooiste dorpen van Spanje

 

De mooiste dorpen van Spanje is een vereniging opgericht in 2011 ter bevordering van het cultureel toerisme en behoud van het Spaanse cultureel erfgoed en de omliggende natuurlijke en landelijke gebieden.

 

Los Pueblos mas Bonitos de Espana, de Mooiste dorpen van Spanje moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het certificaat en de officiële erkenning van mooiste dorpen in Spanje.

 

Het dorp heeft niet meer dan 5.000 inwoners, bij uitzondering als het oude gedeelte van een dorp in perfecte architectonische staat is, mag dit maximaal 15.000 inwoners zijn. Het dorp heeft erkend natuurlijk en cultureel erfgoed en de wegen, de huizen en de directe omgeving moeten goed worden onderhouden zonder te veel storende elementen zoals reclames van bilboards en dergelijke. De dorpen moeten verder goed toegankelijk zijn en toeristen krijgen goede informatie over de plaatselijke bezienswaardigheden via brochures en rondleidingen.

Er zijn lokale culturele festivals of evenementen die kenmerkend zijn voor de culturele identiteit van het dorp, de regio en de bewoners.

 

De gekozen dorpen mogen het logo gebruiken van Los Pueblos mas Bonitos en worden gepromoot door de vereniging. Het eerste dorp dat gekozen werd is het kustdorp Peniscola in de provincie Castellon in de regio Valencia. De officiële Dag van de Mooiste dorpen van Spanje is elk jaar op 1 oktober, het is de dag van de kleine steden met veel culturele activiteiten. Er zijn nu ruim 60 dorpen (januari 2018) in Spanje met het certificaat en logo Los Pueblos mas Bonitos de Espana, nog niet alle autonome regio’s van Spanje zijn aangesloten bij de vereniging maar elk jaar komen er nieuwe dorpen bij.

 

 

Mooiste dorpen van Spanje per regio

 

De unieke dorpen met een bijzondere ligging  zijn leuk om te bezoeken en geven een goede indruk van de gastvrijheid en  cultuur van de lokale bewoners. Een selectie van de mooiste dorpen in Spanje in de populaire toeristische regio’s:

 

In de regio Valencia liggen het kustdorp Peniscola, het historische dorp Morella en het bergdorp Villafames in de provincie Castellon en in de provincie Alicante het kasteeldorp Guadalest.

 

In de regio Andalusië liggen het dorp Zuheros in een natuurpark, het bergdorpje Frigiliana op korte afstand van de kust en het mooie witte dorp Zahara de la Sierra. Het dorp Grazalema is een van de Witte dorpen van Andalusië en het dorp Segura de la Sierra ligt in het natuurpark Sierra de Cazorla.

 

De regio Catalonië heeft nog geen erkende dorpen maar in de aangrenzende regio Aragon ligt onder andere de mooie Spaanse dorpen Albarracin en Alquezar.

 

In de Spaanse regio Extremadura ligt het pittoreske bergdorp Trujillo en de bedevaartplaats Guadalupe met het mooie werelderfgoed klooster.

 

In de regio Castilië-La Mancha ligt op een hoge rotswand boven de rivier het kasteeldorp Alcala del Jucar.

 

In de regio Canarische Eilanden op het eiland Gran Canaria ligt tussen twee beroemde rotsen het dorp Tejeda.