Mosfiloti

 

Mosfiloti op Cyprus ligt centraal in het district Larnaca, 22 kilometer ten westen van de stad Larnaca en 31 kilometer ten zuiden van de stad Nicosia. Mosfiloti ligt op een hoogte van 250 meter en is genoemd naar de Mosfilia (of Mosfilo of Mosfila) in het Nederlands bekend als de Azarooldoorn. Op de heuvels rondom het dorp groeien dennen en de azarooldoorn.

 

Het maken van jam of compote van deze vrucht is een lokale specialiteit, de zoetzure jam wordt meestal verkocht onder de naam Mosfilo.

 

In het dorp zijn ook een paar goede restaurants met veel lokale gerechten, een prima mogelijkheid om kennis te maken met de Cypriotische keuken. De ruim 1100 bewoners leven vooral van de landbouw. Het landelijke dorp ligt in een vruchtbare omgeving en door het dorp stroomt een zijrivier van de Tremithosrivier, er zijn nog restanten te zien van oude watermolens.

 

De oude Agia Marina kerk is waarschijnlijk gebouwd in de zeventiende eeuw, de nieuwe Agia Marina kerk, centraal in het dorp gelegen, is gebouwd in de jaren 1980. In de oude kerk zijn mooie iconen te zien en in de nieuwe kerk indrukwekkende muurschilderingen.

 

Mosfiloti is oorspronkelijk gebouwd rondom het Agia Thekla klooster dat werd opgericht door keizerin Helena van Constantinopel (Sint-Helena) vermoedelijk in het jaar 330, kort na de oprichting van het Stavrovouniklooster.

 

Het eenvoudige Agia Thekla klooster is gewijd aan de heilige Thekla, een volgelinge van de apostel Paulus. Bij het klooster ligt volgens de legende een bron met heilig water of geneeskrachtig water tegen huidziektes waar vooral vrouwelijke pelgrims water gingen halen. Elk jaar op 24 september wordt de gedenkdag van Sint Thekla uitgebreid gevierd. Een kilometer ten zuiden van het klooster liggen veel grotten die vroeger werden bewoond.

 

 

Langs de weg van Mosfiloti naar Lympia ligt de Panagia Pantanassa en over de Tremithos Rivier ligt een stenen brug gebouwd in 1944. Een bezoek aan het traditionele dorp Mosfiloti is prima te combineren met het bezichtigen van het oudste klooster van Cyprus het Stavrovouni Klooster , zestien kilometer ten zuiden van Mosfiloti.