Nationaal Park Pirin

 

Het Pirin gebergte ligt in het zuidwesten van Bulgarije, ten zuiden van het Rilagebergte en ten zuidwesten van het Rhodope gebergte. Pirin is een hooggebergte met spitse toppen, de hoogste top is de Vihren op een hoogte van 2914 meter. Bekende plaatsen aan de voet van het gebergte zijn Sadanski en het skigebied Bansko. Een groot gedeelte van Pirin is een nationaal park en een werelderfgoed.

 

 

Nationaal Park Pirin heeft een oppervlakte van ruim 403 vierkante kilometer en ligt tussen de rivieren Mesta en Strimon. Het laagste punt van het nationale park ligt op een hoogte van 1.008 meter, het hoogste punt op 2.914 meter. Zestig bergtoppen in het natuurgebied zijn hoger dan 2.500 meter, er zijn veel grillige rotspartijen met scherpe uitstekels van hard gesteente maar ook de aardpiramiden van zacht gesteente bij Melnik.

 

Meren Pirin

 

Op de hellingen van het Piringebergte ontspringen veel beekjes en er liggen circa 180 gletsjermeren in het gebied. Het grootste en diepste meer van Pirin is het mooi gelegen Popovo Meer met een lengte van 480 meter, een breedte van 336 meter en een maximale diepte van 29,5 meter.

 

 

De Vasilashki Meren zijn twaalf meren in een keteldal, een half cirkelvormige vallei bij de Todorka bergpiek. Het hoogste en laagste meer zijn de Todorini meren. Volgens een lokale legende mocht het meisje Todorka niet met haar geliefde Vasil trouwen, zij liep naar de bergpiek en begon te huilen waardoor de twee Todorini meren ontstonden, vervolgens sprong Vasil in het laagst gelegen Vasilashki Meer en verdronk.

 

Flora en fauna

 

Het nationaal park Pirin heeft een bijzonder rijke flora uit verschillende geologische periodes. Boomsoorten zijn onder andere de taxus, fijnspar, de Bosnische den, de Macedonische den en de zilverspar. De zilversparren kunnen op de Balkan wel 300 tot 500 jaar oud worden. In Pirin groeien veel bergdennen (Pinus mugo) tot op grote hoogte en ze zijn gemiddeld zo’n 110 jaar oud. Loofbossen komen minder veel voor in Pirin en bestaan vooral uit haagbeuk en hopbeuk. In het park leven onder andere de zoogdieren gems, edelhert, ree, wild zwijn, bruine beer, wolf, jakhals, vos, boommarter en de wilde kat. Broedvogels in het natuurgebied zijn onder andere steenpatrijs, Alpenkauw en notenkraker.

 

De oudste boom in Pirin is de Baikushev (Baikusheva Mura), de boom is een Bosnische den van ruim 1300 jaar oud en ligt op de weg van Bansko naar de berghut Vihren. De Baikushev heeft een hoogte van 26 meter en een diameter van 2,2 meter en is vernoemd naar een lokale boswachter.

 

Er zijn ook kleine watervallen, een van de bekendste watervallen in Pirin is de Popinolashki waterval, het is een natuurmonument, de waterval ligt op een hoogte van 1.230 meter en is zo’n 12 meter hoog.

 

Doupki – Djindjiritza

 

Het biosfeerreservaat Doupki-Djindjiritza ligt op de noordelijke hellingen van het Pirin gebergte en in de kernzone van het nationale park. Doupki-Djindjiritza (Dupki- Dzhindzhiritsa) heeft een oppervlakte van ruim 28 vierkante kilometer en ligt op een hoogte tussen 1.300 en 2.884 meter. Het is een landschap van kalksteen, meren, watervallen en grotten. Er groeien bomen zoals de Macedonische den, er zijn gemengde bossen en alpiene graslanden en een aantal endemische of zeldzame planten zoals Edelweiss, Papaver degenii, Aquilegia aurea en de Gele gentiaan. In het biosfeerreservaat leeft onder andere de gems, vogels in het gebied zijn onder andere steenarend, hazelhoen en drieteenspecht.

 

Vihren

 

De hoogste top in het nationale park en in Pirin is de Vihren met een hoogte van 2914 meter, het is de tweede hoogste berg, na de Moesala berg (Musala), van Bulgarije.

De bergtop Vihren is een van de nationale “Top 100 bezienswaardigheden van Bulgarije”. Kenmerkend voor de berg is het witte gesteente en de ruige bergkammen.

Er zijn verschillende klimroutes, de bekendste en relatief gemakkelijkste route begint bij de berghut Vihren. In het nationale park Pirin zijn veel goed uitgezette wandelroutes, de routes hebben elk een eigen kleur en variëren in lengte van een uur tot bijna tien uur wandelen. De Rode route is een deel van de Europese E4 wandelroute. In Bansko is een bezoekerscentrum met informatie over de mogelijkheden om te wandelen in de zomer of te skiën in de winter.

In de directe omgeving zijn goede en betaalbare hotels met een mooie ligging.