Mellieha

 

Mellieha Malta

Mellieha ligt in het noordwesten op Malta, het is een kleine stad met een mooie ligging in een natuurlijke omgeving. Het stadje ligt op een heuvel met schitterend uitzicht op de Mellieha Baai en de Ghadira Baai. Het is een gezellige plaats met winkels, restaurants en terrasjes.

Er zijn veel bezienswaardigheden in Mellieha en het langste zandstrand van Malta ligt vlak bij het stadje.

De Golden Bay ligt iets ten zuiden bij het dorp Manikata en ten noorden ligt de haven met een veerbootverbinding naar de eilanden Gozo en Camino.

 

Bezienswaardigheden Mellieha

 

Sint-Agatha toren Mellieha

De Sint-Agatha toren wordt meestal de Rode Toren genoemd. De opvallende rode toren werd gebouwd tussen 1647 en 1649 als zesde toren van de Lascaris torens.

De Sint-Agatha toren diende in oorlogstijd als uitkijkpost en verdedigingspost voor de Mellieha Baai en als seinpost voor het eiland Gozo. De toren is geopend voor publiek en er is een mooi uitzicht op de omgeving.

 

Mariakerk Mellieha

Het Natuurreservaat Ghadira ligt in het noordoosten van Malta, vanaf de Sint-Agatha toren is er goed uitzicht op het natuurreservaat Ghadira. Het natuurreservaat is sinds 2001 het eerste officiële natuurgebied van Malta met ruim 150 vogelsoorten en ruim 230 plantensoorten.

Het natuurreservaat Ghadira is een belangrijk gebied voor trekvogels en het natuurgebied is alleen in de weekenden geopend vanaf eind november tot begin mei om de trekvogels zo min mogelijk te storen.

 

De grote Mellieha kerk of de Mariakerk is gebouwd tussen 1881 en 1898, het gebouw is elke dag op beperkte tijden geopend voor publiek en heeft een mooi interieur.

Selmun kasteel

 

Het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Mellieha is gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw. De kerk is een veel bezocht bedevaartsoord vooral nadat het heiligdom werd gezegend door paus Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Malta in mei 1990.

 

Het Selmun Paleis (kasteel) ligt op het schiereiland Selmun ten oosten van Mellieha, het kasteel is gebouwd in de achttiende eeuw in barok stijl. Het gebouw werd onder andere gebruikt door de ridders van de Orde van Sint-Jan als een plaats om te jagen en te ontspannen.

Anchor Baai Malta

 

De Anchor Baai ligt twee kilometer ten noorden van Mellieha, aan de oevers van deze baai ligt het Popeye attractiepark. De Anchor Baai oftewel de Ankerbaai is zo genoemd vanwege de vele Romeinse ankers die hier op de bodem van de baai zijn gevonden.

 

Sommige van deze ankers zijn nu te zien in het maritiem museum in Birgu. De Anchor Baai is een populaire plaats om te duiken en te snorkelen en in de baai ligt op circa acht meter diepte de Scorpion grot, in het midden van de baai ligt een betonnen pier en er is een duikschool.

Popeye Village Malta

 

Popeye Village wordt ook wel Sweethaven Village genoemd en is van oorsprong een filmdecor, gebruikt voor de opname van een Popeyefilm.

 

Het oorspronkelijke filmdecor bestond uit 19 houten huizen, een haven en een paar wegen. Nu is Popeye Village een openluchtmuseum maar vooral een origineel pretpark met veel attracties voor jonge kinderen.