Praktische informatie Turkije

 

Turkije heeft een oppervlakte van 783.562 vierkante kilometer en bijna 80 miljoen inwoners, de hoofdstad is Ankara. Het land grenst aan de landen: Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië.

 

 

  • De vliegtijd naar Turkije is circa 3 ½ uur. Op het vliegveld staat, als je bij een touroperator hebt geboekt, een hostess en een bus of een auto klaar om de vakantieganger naar het gekozen hotel te brengen.
  • De munteenheid in Turkije is de Turkse Lira. De wisselkoers is: 1 euro is 5,89 Turkse lira. 1 Turkse lira is 0,17 euro (koers november 2018). In de meeste toeristengebieden langs de Turkse kusten mag je ook gewoon met de euro betalen en er zijn veel pinautomaten.
  • Het voltage is 220 volt en de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, er is geen verloopstekker nodig.
  • Noodnummers in Turkije:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance is ook in dit land geldig. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. Lokale noodnummers in Turkije zijn: politie: 155, brandweer: 110 en ambulance: 112.
  • Turkije heeft goede busverbindingen, de bussen zijn schoon, comfortabel en rijden op tijd, de Dolmus zijn kleine bussen en kaartjes zijn goedkoop.
  • Tijdsverschil: In het land wordt de zomertijd niet meer aangepast, die is nu hetzelfde als de wintertijd. Hierdoor is het in Turkije in de zomer 1 uur later dan in Nederland en in de winter is het in Turkije 2 uur later dan in Nederland.
  • De openingstijden van winkels in Turkije zijn over het algemeen van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en van 14:00 uur tot 19:00 of 20:00 uur. In de zomermaanden, maar vaak ook in het voor- en najaar mogen de winkels aan de kustplaatsen ruimere openingstijden hanteren en zijn ze vaak 7 dagen per week open van 09:00 tot 22:00 uur. Buiten de kustplaatsen zijn de winkels op zondag gesloten. Banken zijn geopend van 09:00 tot 17:00 uur.

 

 

Visum en paspoort

 

Voor het reizen naar Turkije is een visum verplicht, deze kan niet meer op het vliegveld worden gekocht maar nog wel aan de Turkse grens (reizen per auto). Reis je per vliegtuig dan moet het visum online worden gekocht, een betrouwbare website is de enige officiële website:  www.evisa.gov.tr/nl/  . Deze website is van de Turkse regering en Nederlandstalig. Bovendien is het de goedkoopste website voor een visum, een visum kost 20 dollar (circa 18 euro, afhankelijk van de wisselkoers). Een visum kan alleen met een creditcard gekocht worden maar dit hoeft niet je eigen creditcard te zijn. Het visum is 180 dagen geldig maar een verblijf in Turkije mag niet langer zijn dan 90 dagen.

Afschaffing visum: als de visumplicht voor Turken naar Europa wordt afgeschaft dan hoeven Nederlanders en andere Europeanen ook geen visum meer te kopen voor Turkije, een besluit hierover wordt waarschijnlijk pas in 2020 genomen.

Voor een vakantie naar Turkije moet men een geldig paspoort of identiteitsbewijs hebben. Het paspoort of identiteitsbewijs moet na afloop van de visumperiode nog minstens 60 dagen geldig zijn. Vanaf het kopen van een visum moet het paspoort dus 240 dagen of 8 maanden geldig zijn (180 dagen visum + 60 dagen na afloop visum).

 

Veiligheid Turkije: De vakantiebestemmingen die worden aangeboden liggen in het zuidwesten, westen en zuiden van het land. Deze bestemmingen worden als veilig gezien, er zijn over het algemeen geen demonstraties, stakingen of pinproblemen en geen verhoogd risico op aanslagen. Voor het zuidoosten van Turkije in de regio’s Zuidoost-Anatolië en het zuiden van Oost-Anatolië is het reisadvies : reis niet naar het grensgebied met Syrië en Irak en reis alleen als het noodzakelijk is naar de Turkse provincies: Hatay, Gaziantep, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Hakkari. Reizen naar het zuidoosten wordt verder afgeraden voor de volgende provincies: Batman, Mus, Bitlis, Diyarbakir, Siirt, Igdir, Agri, Bingol, Tunceli, Van, Elazig en Kars. (Reisadvies Rijksoverheid 16 november 2018).