Pyla

 

Pyla - Cyprus

Pyla op Cyprus ligt in de regio Larnaca en grenst aan het Britse soevereine gebied Dhekelia. Het dorp ligt 17 kilometer ten noordoosten van de plaats Larnaca en 36 kilometer ten westen van de kustplaats Agia Napa.

 

Pyla is een van de oudste dorpen op Cyprus en het is het enige dorp op het eiland waar de oorspronkelijke Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische inwoners min of meer vreedzaam samen leven.

 

De Panagia Asprovouniotissa

Pyla is een van de vier dorpen op Cyprus die binnen de Verenigde Naties Buffer Zone liggen, de andere drie dorpen binnen deze VN-bufferzone zijn: Athienou, Troulloi en Deneia. Het plaatsje is ook een van de Kokkinochoria dorpen, de dorpen met de rode vruchtbare aarde. In het oude centrum van Pyla staan drie mooie kerken, een middeleeuwse wachttoren en een moskee.

De Grieks-Cypriotische zangeres Anna Vissi is geboren in Pyla. Anna Vissi heeft al drie keer deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival, twee keer is ze voor Griekenland uitgekomen en een keer voor Cyprus.

 

De Agios Georgios kerk - Pyla

De Panagia Asprovouniotissa ligt aan de oostkant van het dorp en is gebouwd in de zestiende eeuw, oorspronkelijk als klooster maar later na een restauratie aan het einde van de negentiende eeuw werd het een kerk. De Panagia Asprovouniotissa is genoemd naar Maria van de Witte bergen en heeft een lengte van 30 meter, binnen in de kerk zijn mooie muurschilderingen te zien.

 

De Agios Georgios kerk ligt centraal in het dorp aan het plein, het is een relatief nieuwe kerk, gebouwd op de plaats van de oude kerk. De Agios Georgios kerk heeft een lengte van 40 meter en is gebouwd in een gotische stijl.

De aartsengel Michael kerk is gebouwd in de vijftiende eeuw en ligt ook in het centrum.

 

In het gebied ligt de oude nederzetting Kokkino Kremnos wat te vertalen is als “Rode Klif”. Pyla-Kokkinokremnos werd gesticht rond 1200 v. Chr. in de late Bronstijd en ligt op circa 800 meter van zee. Tot nu toe is er slechts een klein deel van de oude nederzetting opgegraven, er zijn enkele woningen gevonden en veel Myceens aardewerk.

 

Pyla kust

 

De kust van Pyla ligt ten zuiden van het dorp aan de Baai van Larnaca, aan de kust liggen enkele luxe hotels en er zijn restaurants, toeristenwinkeltjes en watersport mogelijkheden. Aan de Pylakust liggen een aantal goede stranden zoals het Lordos strand en het lange CTO strand, een zandstrand onder beheer van de Cyprus Tourist Organisation. Op het CTO Pyla strand zijn veel faciliteiten zoals kleedhokjes, douches, wc’s, ligbedden en parasols. Er is een speeltuin voor kinderen, een volleybalveld en vanaf juni tot en met oktober is er een strandwacht en een eerste hulp post. Het strand ligt langs de Dhekelia weg en er zijn goede parkeerplaatsen, het strand is ook bereikbaar met de lokale bus.