Protaras

 

Protaras Cyprus

Protaras ligt in het zuidoosten van Cyprus en wordt ook wel “het land van de windmolens” genoemd, een nostalgische verwijzing naar hoe men vroeger leefde. Protaras ligt in het verlengde van Kaap Greco en staat bekend om de mooie stranden, het kristalheldere water, de beste duiklocaties van het land, de mooie kerkjes en de relaxte sfeer. Protaras is het meest oostelijke dorp van Europa en daardoor de plaats waar elke ochtend de eerste zonsopgang van Europa is te zien.

 

Kerken Protaras

 

Agios Ilias kerk Protaras

De kerk van Agios Ilias heeft een mooie ligging op de heuvel boven Protaras met een schitterend uitzicht op de omgeving. De kerk is bereikbaar via een trap van 153 treden. De oosters orthodoxe kerk is herbouwd in 1980 en heeft een schitterend interieur met wandschilderingen.

 

Bij de Agios Ilias kerk staan een aantal wensbomen, het is een lokale gewoonte om zakdoeken of briefjes met een boodschap ter nagedachtenis aan een dierbare in de boom te hangen of een onzelfzuchtige wens te doen.

 

 

 

De Agios Nikolaos kerk of de Sint Nicolaas kerk heeft een sfeervolle ligging op de landtong naast de vissershaven van Protaras en aan het Louma strand. Zowel het strand als de Agios Nikolaos kerk zijn een populaire locatie om te trouwen of om trouwfoto’s te maken.

 

 

Een kleine kilometer landinwaarts achter de Fig Tree Bay Baai ligt de grotkerk Agioi Saranta kapel, de verlaten kapel ligt in de grot verscholen maar krijgt daglicht door de bijzonder gemetselde koepel boven op de rots.

 

Fig Tree Bay

 

De Fig Tree Bay is het meest bekende strand van Protaras en voor de kust van het strand ligt een klein eilandje. De Fig Tree Bay, de vijgenboombaai, is genoemd naar de solitaire vijgenboom die hier geplant is in de zeventiende eeuw.

 

 Fig Tree Bay Cyprus

 

De Fig Tree Bay wordt een van de mooiste stranden van Cyprus genoemd en staat bijna jaarlijks in de top 25 mooiste stranden van Europa van Tripadvisor.

 

Het mooie zandstrand met de blauwe vlag voor schone en veilige stranden heeft een lengte van 500 meter en is, zoals bijna alle stranden op Cyprus, gratis toegankelijk.

 

Peter Frampton, een bekende Engelse rockmuzikant heeft een song uitgebracht ter ere van het strand met het nummer “Fig Tree Bay” op zijn album “Wind of Change”.

 

Ten noorden en ten zuiden van het bekende strand liggen meer goede stranden en wat rustiger stranden zoals het Vrisi strand, het Sunrise strand en het Pernera strand.

cyprus/protaras

 

Protaras is toeristisch gezien een stuk rustiger dan het nabij gelegen Agia Napa en er zijn goede restaurants, appartementen en hotels.

 

Het dorp ligt in een mooie groene, heuvelachtige en sfeervolle omgeving met pittoreske dorpen zoals Sotira, Paralimni en Frenaros.

 

Er zijn goede wandelpaden en een deel van het lange afstand wandelpad E4 is de doorgaande wandelroute vanaf Kaap Greco. Langs de kust ligt een fietspad en het is een populaire locatie voor watersport met veel faciliteiten.