Alcala del Jucar

 

Het dorpje Alcala del Jucar in Spanje ligt in de provincie Albacete in de regio Castilië-La Mancha, 52 kilometer ten noordoosten van de stad Albacete en 130 kilometer ten zuidwesten van de stad Valencia. Alcala del Jucar is een pittoresk bergdorp en ligt op een hoogte van 596 meter, het is een van de officieel erkende “Mooiste dorpen van Spanje”, Los pueblos mas Bonitos de Espana, met historische en artistieke bezienswaardigheden van cultureel belang.

 

 

De rivier Jucar ligt aan de voet van het bergdorp en het dorp is bereikbaar via een mooie oude Romeinse brug.

 

De Jucar rivier heeft een lengte van 498 kilometer en stroomt door de provincies Cuenca, Albacete, Valencia en mondt uit in de Middellandse Zee bij Valencia.

Het dorpje ligt langs de pelgrimsroute Camino de Santiago de la Lana, deel van de beroemde wandelroute naar de bedevaartplaats Santiago de Compostella.

 

 

Bezienswaardigheden Alcala del Jucar

 

Het Kasteel Alcala del Jucar werd gebouwd door de Almohaden tussen de twaalfde en de dertiende eeuw.

 

Het kasteel ligt hoog op een rots, die afgesleten is door de Jucar rivier, in een spectaculair landschap en is het hele jaar open voor bezoekers.

 

Het dorpje heeft steile smalle straten en langs de weg naar het kasteel staan wit geschilderde huizen en winkeltjes die gedeeltelijk in de rotsen zijn uitgehouwen.

 

Vanaf het kasteel is er een mooi uitzicht op de kronkelige vorm van de loop van de rivier, de huizen en de kerk.

 

De San Andres kerk ligt aan de rechterkant van de oude Romeinse brug en is tegen de rotswand aan gebouwd in de vijftiende eeuw, opvallend is de groene koepel en het gebruik van houten materialen.

 

 

Er zijn een aantal grotwoningen in het dorpje te zien waarvan een met  restaurant met een indrukwekkende ligging in de rotsen, drie van deze grotten zijn van binnen te bezichtigen.

 

De Duivelsgrot of de Cuevas del Diablo heeft een lange tunnel en verschillende kamers met veel antieke voorwerpen. In de Masago grot is een museum met een grote collectie fossielen gevestigd en de Koningsgrot heeft een spectaculair uitzicht en een tunnel met een lengte van 170 meter.

 

In het dorpje liggen goede restaurants, enkele hotels en goedkope hostels voor pelgrims of andere bezoekers.

 

Op korte afstand ten noordwesten ligt het natuurpark Hoces del Cabriel. De Cabriel rivier is de belangrijkste zijrivier van de Jucar rivier. Het natuurpark ligt aan de linkeroever van de Cabriel rivier en heeft een ruig landschap met bossen, ravijnen en steile rotswanden.