Preveza

 

Preveza in Griekenland ligt aan de Golf van Amvrakikos in de regio Epirus, het is de hoofdstad van het gelijknamige departement Preveza. In Preveza ligt de luchthaven Aktion (PVK), dit is het belangrijkste vliegveld voor onder andere de vakantiebestemmingen Parga en Lefkas. Er ligt ook een onderzeese tunnel, het is de enige volledig onderzeese tunnel van Griekenland. Deze tunnel verbindt Preveza met Aktio in het district Etoloakarnania, regio West-Griekenland. De Aktio-Preveza tunnel heeft een totale lengte van 1570 meter en loopt onder de zeestraat door bij de monding van de Golf van Amvrakikos of de Ambracische Golf.

 

 

Preveza is de belangrijkste havenstad van de regio Epirus en ligt op een schiereiland met in het westen de Ionische Zee en in het oosten de Ambracische Golf. De haven is een exporthaven voor onder andere olijven, groenten en zuivelproducten en er is een aparte jachthaven.

 

 

Preveza is een gezellige levendige stad met winkelstraten, cafés en restaurants in de haven en in het centrum, een goed strand en enkele bezienswaardigheden. Vijf kilometer ten noorden van de stad ligt het nieuwe Archeologisch Museum van Nikopolis met veel vondsten uit de oude stad die negen kilometer ten noorden van Preveza ligt. Musea in de stad Preveza zijn onder andere: een natuurhistorisch museum, een etnografisch museum en een scheepvaartmuseum.

 

 

Een opvallend gebouw in Preveza is het gebouw van de Nationale Bank aan de boulevard en naast het stadhuis van Preveza. Het gebouw van de Nationale Bank is gebouwd tussen 1932 en 1934, de bogen van het balkon zijn aan de onderzijde en aan de bovenzijde van het balkon versierd met mooie kenmerkende tegels uit het Turkse Izmir, een Ottomaanse bouwstijl. De blauwe tegels hebben decoraties met afbeeldingen van bladeren, bloemen en vogels.

 

In het vrij kleine oude stadsgedeelte van Preveza staat naast de St. Charalampos kerk, de Venetiaanse klokkentoren van Preveza die gebouwd is in 1752.

 

De St. Charalampos kerk is gebouwd in de achttiende eeuw en binnen in de kerk is een mooie uit hout gesneden en vergulde iconostase te zien en muurschilderingen van de Heptanese School van de schilderkunst. Deze Heptanese school was een schilderkunst van de Ionische Eilanden die Byzantijnse tradities combineerde met voor die tijd nieuwe West-Europese artistieke invloeden.

 

In de oude binnenstad bij deze kerk ligt een pleintje met een boekwinkel en er zijn cafés met terrassen.

 

 

Monolithi strand

 

Het Monolithi strand is het langste strand van heel Griekenland en waarschijnlijk zelfs van de hele Europese Unie, het is een zandstrand met een lengte van 25 kilometer. De naam van het strand is afgeleid van een grote rots die hier lag, deze rots had een afmeting van circa 10 x 10 meter maar werd door mortiervuur vernietigd in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is de rots een onderzee rif en het rif ligt circa 10 centimeter onder water.

 

 

Het Monolithi strand ligt aan de Ionische Zee iets ten noorden van de stad Preveza tussen de dorpen Mytikas, Kanali en Kastrosikia en is licht cirkelvormig. Bij de oude stad Nicopolis is langs het Monolithi strand over een lengte van acht kilometer geen bebouwing toegestaan omdat het een belangrijk archeologisch gebied is. De totale kustlijn in het westen van de prefectuur Preveza heeft een lengte van circa 70 kilometer en het een opvallend nagenoeg ongerept gebied. Ten noorden van het Monolithi strand in de richting van Parga ligt het populaire Vrachos-Preveza zandstrand.