Provincie Dubrovnik-Neretva

 

provincie Dubrovnik-Neretva

De provincie Dubrovnik-Neretva ligt in het zuiden van de Dalmatië regio-Dubrovnik en heeft een oppervlakte van 1781 vierkante kilometer, het is de meest zuidelijke provincie van Kroatië. Vanwege de staatsgrens met Bosnië Herzegovina bij Neum bestaat de Kroatische provincie uit twee delen. De vijf officiële steden in de regio zijn: Dubrovnik, Korcula, Metkovic, Opuzen en Ploce en er zijn 17 gemeenten. De regio heeft een afwisselende kustlijn met steile rotsachtige kusten maar ook met veel beschutte  baaien, mooie zandstranden en groene landschappen.

 

Het gebied heeft grotendeels een mediterraan klimaat, alleen bij de bergen is een landklimaat. Een belangrijke bron van inkomsten is het toerisme, de prachtige oude stad van Dubrovnik en het heldere blauwe water langs de kust en bij de eilanden in de regio trekken veel toeristen. Een tweede belangrijke inkomstenbron is de wijnbouw met de productie van een kwalitatieve donkere rode wijn, vooral van het schiereiland Peljesac en het eiland Korcula.

 

In de provincie ligt de Neretva rivier, de rivier stroomt door Bosnië en Herzegovina en Kroatië tot aan de Adriatische Zee. De totale lengte van de Neretva is 225 kilometer, 203 kilometer ligt in Bosnië  Herzegovina en de laatste 22 kilometer ligt in Dubrovnik-Neretva. De Neretva Delta is de rivierdelta van de Neretva en een Ramsar wetland, het is deels een beschermd natuurgebied en er zijn drie vogelreservaten vanwege de vele verschillende soorten vogels in het wetland.

 

In het gebied Dubrovnik-Neretva liggen onder andere de mooie vestingstad Dubrovnik (werelderfgoed), het Peljesac

schiereiland met de sfeervolle havenplaatsen Orebic en Ston en de eilanden Korcula, Lastovo, Mljet, Sipan, Lopud en Kolocep. Lopud is een groen en autovrij eiland met een goed en mooi wandelpad langs de kust. De plaats Cavtat heeft een mooie ligging aan de baai en in het Konavle landschap, er is een frequente veerboot verbinding naar Dubrovnik en Mlini. Mlini ligt iets ten noorden van Cavtat en is een sfeervolle vissersplaats aan de baai van Cavtat.

 

Vakantiebestemmingen kust en eilanden Dubrovnik-Neretva:

 

kust Dubrovnik-Neretva

 

eilanden Dubrovnik-Neretva

 

overige informatie