Plovdiv

 

Plovdiv in Bulgarije ligt centraal in het land aan de voet van het Rodope gebergte aan beide oevers van de Maritsa rivier in de provincie Plovdiv. Het is de tweede grootste stad van het land en een van de oudste steden van Europa.

 

Plovdiv is in 2019 een van de Culturele hoofdsteden van Europa. De stad ligt in de Thracische vlakte, een gebied met oorspronkelijk zeven heuvels, drie heuvels liggen in het centrum en de oude stad is op deze heuvels gebouwd. De stad wordt permanent bewoond sinds 6.000 v. Chr. en was een belangrijk centrum van de Bulgaarse Nationale Wedergeboorte (1762-1878). De stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en op ruim tien kilometer ten zuidoosten van de stad ligt de luchthaven.

 

De sfeervolle oude stad staat op de voorlopige werelderfgoed lijst en is een doolhof van smalle geplaveide straatjes met veel oude gerenoveerde huizen, musea, winkeltjes met onder andere handgemaakte tapijten, lokale producten, pleinen en restaurants.

 

Bezienswaardigheden Plovdiv

 

De bekendste bezienswaardigheid in Plovdiv is de Romeinse stad met het antieke theater, het antieke stadion en het Romeinse forum. Het Romeinse stadion werd gebouwd tussen twee heuvels in de tweede eeuw naar het model van het Griekse Delphi stadion.

 

Het stadion heeft een lengte van 180 meter en bood plaats aan 30.000 mensen. De wedstrijden in het stadion waren gebaseerd op de Griekse Olympische Spelen met als belangrijke sporten discuswerpen, speerwerpen, hardloopwedstrijden en worstelen.

 

Het antieke of Romeinse theater werd ook gebouwd in de tweede eeuw en was een belangrijk trefpunt in de oude stad. Het oude theater wordt nu nog steeds gebruikt voor concerten en toneelvoorstellingen in de zomermaanden en vanaf hier is er een mooi uitzicht op de stad en het omliggende Rodope gebergte.

 

Er zijn veel kerken in Plovdiv die ook van binnen zijn te bezichtigen, de Sveta Marinakerk gebouwd in 1783 heeft een fraai bewerkte iconostase beschilderd door lokaal bekende kunstenaars. De Sveta Bogoroditsakerk is een natuurstenen kerk met een opvallende blauw met roze klokkentoren, de kerk heeft gebogen vensters en er zijn mooie fresco’s met afbeeldingen uit het einde van de negentiende eeuw.

De St. Konstantin en Elene kerk is oorspronkelijk in het midden van de vierde eeuw gebouwd en heeft bijzonder veel decoraties met iconen van de beroemde kunstschilder Zahari Zograf, de kerk zou gebouwd zijn op de plaats waar ooit de eerste tempel van de stad werd gebouwd en er zijn enkele bekende personen in de kerk begraven.

 

 

Musea in de stad zijn onder andere het archeologisch museum met een grote verzameling voorwerpen uit alle perioden, het historisch museum en het Bulgaarse luchtvaartmuseum. Het natuurhistorisch museum met onder andere een aquarium en veel informatie over de Bulgaarse flora en fauna.

Er zijn een aantal parken zoals het grote Sahat Tepe park met de klokkentoren op de Sahat heuvel uit het begin van de zestiende eeuw.

De Nebet Tepe of de gebedsheuvel ligt bij de rivier Maritsa en is het hoogste punt van Plovdiv. Er liggen restanten van een fort en er is een mooi uitzicht op de bergen en de stad.

Er is een ruime keus in goedkope hotels en appartementen in de stad of net buiten de stad.