Pamporovo

 

Pamporovo ligt in het zuiden van Bulgarije op een hoogte van 1620 meter in het Rhodope gebergte, 17 kilometer ten noorden van Smoljan en 80 kilometer ten zuiden van Plovdiv. Pamporovo heeft een mooie ligging in een glooiend landschap tussen de dennenbossen en is een van de zonnigste plaatsen in Bulgarije met 270 dagen zon per jaar. In de zomermaanden hangt er een heerlijke kruidengeur in de bergen, er zijn bossen, meren, beken, bloemenweiden, eco-trails wandelpaden en mountainbike routes.

 

In de winter is Pamporovo het meest zonnige skigebied van Bulgarije van de drie belangrijkste skiresorts in het land. Er zijn twee skicentra het Stoykite en het Malina skicentrum. Het skiseizoen in Pamporovo loopt vanaf half december tot half april met 150 tot 200 goede sneeuwzekerheid dagen per jaar. De skipistes hebben een totale lengte van 25 kilometer voor skiërs en 30 kilometer voor langlaufen en liggen op een hoogte van 1400 tot 1925 meter. Er zijn skipistes voor beginners en gevorderden, skileraren en een kinderopvang. In Pamporovo zijn goede en budgetvriendelijke hotels, chalets en restaurants. In het centrum is een bank met pinautomaat en een postkantoor en in het hele gebied is gratis internet.

 

 

Snezhanka

 

De Snezhanka (Snejanka) is de hoogste bergtop van Pamporovo met een hoogte van 1926 meter, de betekenis van de naam is Sneeuwwit. Op de Snezhanka Top ligt de Snezhanka Toren, een televisietoren met een hoogte van 156 meter. Op een hoogte van 2019 meter in de Snezhanka Toren is een café en een observatie platform met een schitterend uitzicht.

 

Chepelare

 

 

Chepelare (Tsjepelare) ligt elf kilometer ten noorden van Pamporvo op een hoogte van 1232 meter in het centrale deel van de Rhodope. Chepelare is een populaire wintersportplaats en de geboorteplaats van Ekaterina Dafovska, een gouden medaille winnaar bij de Olympische Winterspelen van 1998. Er is een ski- en snowboard fabriek, een skischool en een skimuseum. Bij het Chepalare skicentrum ligt Mechi Chal met de langste piste voor Alpineskiën in Bulgarije.

 

Momchilovtsi

 

 

Momchilovtsi ligt vijftien kilometer ten oosten van Pamporovo, het dorp is gebouw in amfitheaterstijl tegen de hellingen van het Rhodope gebergte. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat het dorp al bewoond werd door de Thraciërs circa 1000 jaar v. Chr. Er is een etnografisch museum en in het dorp en de directe omgeving zijn veel kerken en kapellen gebouwd. De meest bekende kerken zijn de St. Konstantin en de St. Elena, genoemd naar Helena van Constantinopel. Elk jaar op 21 mei is er een religieuze feestdag bij deze kerken. De laatste jaren heeft Momchilovsti zich vooral ontwikkeld als skidorp en een geschikte locatie om te snowboarden. Er zijn goede lokale hotels en pensions en restaurants.