Spaanse Costa’s

 

Spanje heeft een lange kustlijn met 17 costa’s en mooie stranden, een overzicht van de Spaanse kusten aan de Mediterrane kust of de Middellandse zeekust en aan de Atlantische kust.

 

 

Spaanse kusten aan de Mediterrane kust

 

De Costa’s aan de Mediterrane kust liggen aan de oostkust van Spanje, in het noorden grenzend aan Frankrijk en in het zuidwesten grenzend aan Portugal.

 

In de regio Catalonië liggen van noord naar zuid: de Costa Brava, de Costa del Maresme, de Costa Barcelona, de Costa del Garraf en de Costa Dorado. De Costa Brava met een lengte van 135 kilometer ook wel de “Ruige kust” loopt van Frankrijk tot aan de Spaanse kustplaats Blanes. De Costa del Maresme met een lengte van 40 kilometer loopt van Blanes naar de kustplaats El Masnou. De Costa Barcelona met een lengte van 30 kilometer loopt van Badalona via Barcelona naar Hospitalet. De Costa del Garraf met een lengte van 55 kilometer begint na Barcelona en loopt tot aan de Costa Dorada. De Costa Dorada ook wel de Costa Daurada is de “Gouden kust” met een lengte van 60 kilometer en ligt tussen Cunit en Castellon de la Plana.

 

In de regio Valencia liggen de Costa del Alzahar en de Costa Blanca. De Costa del Alzahar is de “Kust van de Oranjebloesem” en de lange kustlijn ligt in zijn geheel in de provincies Castellon en Valencia. De Costa Blanca is de “Witte kust” en ligt in zijn geheel langs de kustlijn van de provincie Alicante.

 

In de regio Murcia ligt de Costa Calida, de “Warme kust”.

 

 

In de regio Andalusië liggen de Costa de Almeria, de Costa Tropical, de Costa del Sol en de Costa de la Luz. De Costa de Almeria ligt langs de kust van de hele provincie Almeria. De Costa Tropical is de “Tropische kust” en loopt van Adra tot aan Almunecar. De Costa del Sol is de “Zonnige kust” en ligt langs de kust van de provincie Malaga en de provincie Cadiz, de kust in de provincie Cadiz wordt ook wel de Costa Gaditana genoemd. De Costa de la Luz is de “Kust van het Licht” en ligt aan de zuidelijke Atlantische kust. De Costa de la Luz is grensoverschrijdend met Portugal.

 

Spaanse kusten aan de Noordelijke Atlantische kust

 

Het noordelijke deel van Spanje wordt wel het Groene Spanje genoemd, de Spaanse kusten liggen hier in de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. In de regio Galicië liggen de Rias Baixas en de Rias Altas, een deel van de Rias Altas kust wordt ook wel de Costa da Morta genoemd, de “Dodelijke kust” vanwege de ruwe en onvoorspelbare zee tussen de Kaap Finisterre en Malpica.

 

In de regio Asturië ligt de Spaanse Costa Verde of de Spaanse Groene kust.

 

In de regio Cantabrië ligt de Costa de Cantabria maar deze wordt ook wel het verlengde van de Spaanse Groene kust genoemd.

 

In de regio Baskenland ligt de Costa Vasca, de Baskische kust die doorloopt tot aan Frankrijk.

 

De Balearen eilanden hebben een lange kustlijn  met een mediterraan klimaat en de Canarische Eilanden hebben veel gevarieerde kusten met een subtropisch klimaat.