Portugal

 

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Portugal of Portuguesa heeft een oppervlakte van 92.072 vierkante kilometer en 10,6 miljoen inwoners. De vlag van Portugal bestaat uit een groen en een rood vlak en het wapen van Portugal. Het rood staat symbool voor diegene die stierven tijdens verdediging van het land en het groen staat voor hoop.

vlag Portugal

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa en is deel van het Iberisch Schiereiland, Portugal is het meest westelijke deel van het vasteland van Europa en grenst aan Spanje en aan de Atlantische Oceaan.

 

Portugal landschap

 

Portugal heeft een gevarieerd landschap: het zuidwesten  van het land met veel bossen, het noorden en midden is bergachtig en bosrijk vooral ten noorden van de Taag rivier. Het zuidwesten met plaatsen als Albufeira en Lagos in de regio de Algarve is een mooie kuststreek met schitterende rotsformaties en veel stranden.

 

Madeira en de Azoren zijn vulkanische Portugese eilanden. De hoogste berg van Portugal ligt in de Azoren archipel, het is de Ponta do Pico met een hoogte van 2351 meter op het vulkanische eiland Pico.

 

Het hoogste punt op het vasteland van Portugal is Torre met een hoogte van 1993 meter, deze bergpiek ligt in de Serra da Estrela, de grootste bergketen van het land. Op de Torre staat een oude stenen toren en een deel van het berggebied Serra da Estrela is een natuurpark. Portugal grenst alleen aan buurland Spanje verder ligt het land aan de kust met een  kustlijn met een lengte van 1793 kilometer. Het vasteland van Portugal heeft een mediterraan klimaat, de Madeira en Azoren eilanden hebben een subtropisch klimaat. In het noorden van het vasteland is het wat koeler en vochtiger, het zuiden van het vasteland is gemiddeld wat warmer en droger.

 

Natuurgebieden Portugal

 

Er zijn veel natuurgebieden in Portugal met een beschermde status, de gebieden worden meestal onderverdeeld in natuurparken, natuurreservaten, beschermde landschappen en natuurmonumenten.

In het noordwesten van Portugal in de Costa Verde regio ligt het enige Nationale Park van het land, Nationaal Park Peneda-Geres is een groot bergachtig gebied met een grotendeels ongerepte natuur en schitterende landschappen. Het natuurpark Douro international in het noordoosten heeft een schilderachtig landschap en een beschermde flora en fauna. Een gedeelte van de wijnregio Alto Douro met een oppervlakte van 246 vierkante kilometer is werelderfgoed. Het hoofdproduct van de regio Alto Douro, de port, is wereldberoemd om zijn kwaliteit en het cultuurlandschap met de vele wijngaardterrassen is in de loop van eeuwen aangelegd. Het historisch centrum van Porto ligt aan de noordelijke oever van de Douro rivier. Het Laurisilva bos op het Portugese eiland Madeira is het enige natuurlijke werelderfgoed van Portugal.

 

Regio’s Portugal

 

Er zijn in Portugal 18 officiële districten en de twee autonome regio’s de Azoren en Madeira. Een andere meer gebruikte regio indeling is vooral gebaseerd op de kustregio’s.

 

Er zijn in Portugal dan acht regio’s, dit zijn van noord naar zuid langs de kust: de Costa Verde, de Costa Prata, de Costa Lisboa en de Algarve.

De regio Transmontana of soms ook wel Tras-os-Montes genoemd ligt in het binnenland van Portugal en grenst aan Spanje, de regio Alentejo ligt ook grotendeels in het binnenland maar grenst deels aan de kust tussen de Algarve en de Costa Lisboa in. De Azoren archipel ligt circa 1360 kilometer ten westen van het vasteland en de Madeira archipel ligt circa 1000 kilometer ten zuidwesten van het vasteland van Portugal en circa 400 kilometer ten noorden van de Canarische Eilanden.

 

De acht regio’s van Portugal zijn afwisselend en hebben zowel qua cultuur als qua landschap een regionaal kenmerkend karakter.

 

Ontdek de vakantiebestemmingen en de natuur en cultuur per regio:

 

De Costa Verde is de groene kust van Portugal met het nationale park Peneda-Geres. De havenstad en het mooie centrum Porto met de rabelo boten en portovaten. Ten noorden ligt het levendige Povoa de Varzim met de lange stranden en het historische Guimaraes. In de Lima vallei ligt het pittoreske Ponte de Lima een van de oudste steden van Portugal.  Check hier de mooiste fly drive reizen naar Portugal

 

 

 

 

De Costa Prata is de Zilverkust van Portugal met Aveiro; het “Venetië van Portugal”. Praia de Mira met de visserswoningen en het mooie strand. 

Het werelderfgoed Coimbra en het klooster Batalha.  Het natuurgebied Serra da Estrela en het leistenen dorp Piodao. In het zuiden de Romeinse stad Conimbriga, vestingstad Obidos en de surfplaats Peniche met de archipel Berlengas.

 

 

De Costa de Lisboa wordt wel de romantische kust genoemd met de hoofdstad Lissabon, natuurpark Sintra met de kastelen. Het sfeervolle stadje Ericeira is een surfparadijs met mooie stranden. Op het schiereiland Setubal ligt Sesimbra met het natuurpark Arrabida en de kaap Cabo Espichel.  

 

 

De Algarve is de meest zuidelijke regio van Portugal met het stranddorp Praia do Burgau, Praia da Luz met het mooie brede strand en op korte afstand van kaap Sint-Vincent.

Lagos met de indrukwekkende rotsformaties en het historische stadje Silves. Bij het natuurgebied Ria de Alvor ligt sfeervol Alvor. Vissersdorp Ferragudo heeft een centrale ligging en gebouwd op een klif ligt Carvoeiro. Uitgaansgebied Albufeira is een populaire kustplaats.

 

 

 

 

Azoren