Chania

 

Chania ligt aan de noordkust van Kreta in de regio Chania op West-Kreta, het is een grote havenplaats aan de voet van het Lefka Ori gebergte. Chania is een sfeervolle plaats met Myceense en Venetiaanse invloeden. In de oudheid werd de plaats Kydonia genoemd naar Kydon, een kleinzoon van koning Minos.

 

Bij de haveningang van Chania staat een Venetiaanse vuurtoren, aan de binnenhaven ligt de Porto Veneziano en de Venetiaanse arsenalen, sommige van deze magazijnen zijn gerestaureerd en worden gebruikt voor evenementen in de zomer. Achter deze gebouwen ligt Kastelli, de oudste wijk van de stad.

 

Bij de moskee in de haven ligt de boulevard met veel restaurants en cafés, de moskee met bolvormige koepel wordt de Hassan Pasja moskee of de Janitsaren moskee genoemd en heeft nu een toeristische functie. Aan het eind loopt de weg omhoog naar het fort Firkas gelegen tegenover de vuurtoren.

 

Hier ligt ook het scheepvaartmuseum waar onder meer modellen te zien zijn van Venetiaanse galleien.

Andere museums in Chania zijn het Kreta museum, het historisch museum en het Archeologisch Museum gevestigd in de voormalige San Francesco kerk met onder meer Minoisch aardewerk en Grieks-Romeinse beelden.

 

 

Chania heeft een gezellig winkelcentrum, aan de hoofdstraat Halidon ligt de kathedraal van Chania en het folkloristisch museum. De kathedraal van Chania wordt ook wel de Mitropolis of Trimartiri kerk genoemd en is aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. De Halidonstraat komt uit op de Platia Sandrivani, het havenplein. Via de Odos Skridlof, zijstraat van Halidon komt men bij de overdekte markthal die wel een van de mooiste van Griekenland wordt genoemd, de markthallen van Chania zijn gebouwd naar het voorbeeld van de markthallen van Marseille. Bij Chania liggen aan de westkant verschillende zandstranden zoals het Agia Marina en het Platanias strand, de wat rustiger stranden liggen op het schiereiland Akroteri langs de weg van Chania naar Stavros.

 

 

Aptera en Vamos

 

Ten oosten van Chania liggen de Souda Baai, de Kalyvia Baai en de Vraskos Baai. Op het eiland Souda staat een Venetiaans fort gebouwd aan het einde van de 16de eeuw.

 

Ten noorden van de Souda Baai en 20 kilometer ten oosten van de stad Chania ligt het mooie Seitan Limania strand op het Akroteri schiereiland. Een populaire maar niet altijd ongevaarlijkse sport hier is klifduiken vanwege de hoge rotsen hier rondom het strand, controleer voor de zekerheid eerst of de zee diep genoeg is op de plaats van een sprong of duik van de klif.

 

Landinwaarts ligt Aptera bij het dorp Megala Chorafia. Aptera is een archeologische vindplaats en de ruines van de stad die in de 7de eeuw v. Chr. door Mycene werd gesticht zijn te zien. Vamos ligt 25 kilometer ten zuidoosten van Chania en was vroeger de hoofdstad van de provincie Sfakia. Het is een rustig dorp met diverse voorzieningen, traditioneel gerestaureerde huizen en de ruines van het Vamos Karidi klooster en de Agios Georgios kerk.

 

Tzitzifes en Vryses

 

Tzitzifes heef een mooie ligging in de Tria Korfalia heuvels ten westen van Vryses. In de Panagia kerk worden regelmatig huwelijken afgesloten en doopplechtigheden gehouden. Vafes ten zuidwesten van Vryses ligt aan het Vothonas plateau, een mooie wandelomgeving. Vryses is in de zomermaanden een gezellige en verkoelende plaats in de schaduw van veel grote platanen. Het Meer van Kournas ten oosten van Vryses is met een oppervlakte van 65 hectare het grootste meer van Kreta. Aan de oever van het Kournasmeer zijn waterfietsen te huur en er zijn een aantal tavernes.