Madeira

 

Madeira is een Portugees eiland in de Noord-Atlantische oceaan tussen Portugal en Marokko. De hoofdstad van Madeira is Funchal en het eiland heeft een oppervlakte van 800 vierkante kilometer. De vlag van Madeira heeft drie verticale banen: blauw, goud, blauw, op de middenbaan staat het Kruis van Christus ter ere van twee ridders van Hendrik de Zeevaarder. De blauwe kleur van de vlag wordt wel gezien als symbool van de ligging van Madeira in de blauwe zee en de gouden kleur als symbool voor het milde klimaat, de stranden en de welvaart op Madeira.

vlag Madeira

Madeira archipel

 

De Madeira archipel bestaat uit acht eilanden en hoort bij Portugal, het eiland Madeira en het eiland Porto Santo zijn bewoond. De drie Desertas eilanden en de drie Selvagens eilanden zijn natuurgebieden en niet bewoond. De Madeira archipel is onderdeel van de ecoregio Macaronesië (Macaronesische eilanden) en zijn allen vulkanisch van oorsprong.

 

 

Klimaat Madeira

 

Het eiland Madeira heeft een mediterraan klimaat, de gemiddelde temperatuur in Funchal is in de zomer circa 25 graden en in de winter 19 graden, januari is de koudste maand met een gemiddelde van 16 graden. Het eiland is hiermee zowel in de zomer als in de winter een prima zonbestemming. Er zijn veel natuurgebieden op Madeira en het is een schitterend eiland om te wandelen en te duiken. Het eiland wordt ook wel bloemeneiland genoemd en de lokaal erkende nationale bloem is de Massaroco.    

 

Laurisilva van Madeira

 

Het laurierbos op Madeira is een beschermd natuurgebied en een Unesco werelderfgoed. De Laurisilva van Madeira ligt in het Parque Natural da Madeira en is het grootse laurierbos ter wereld met een oppervlakte van 15.000 hectare. De Madeira goudhaan (Regulus madeirensis) komt van nature alleen op Madeira voor. De vogel wordt ook wel kleine koning of prins genoemd en leeft in de Laurisilva. In het oosten van het eiland ligt het natuurreservaat da Ponta de Sao Lourenço. Ten noorden van Funchal bij Santana ligt het natuurresrvaat da Rocha do Navio en grotendeels in zee ligt het zeereservaat Parcial do Garajau. Op de Desartes eilanden ligt het Reserva Natural das Ilhas Desertas. 

 

 

Pico Ruivo

 

De hoogste berg op Madeira is de Pico Ruivo met een hoogte van 1862 meter, er zijn verschillende wandelroutes, zoals bv het wandelpad vanaf de bergtop van de Pico do Arieiro. Op de top van de Pico Ruivo is er een schitterend uitzicht over het hele eiland. Er zijn in de bergen op Madeira veel levada’s, dit zijn aquaducten die vroeger vooral voor landbouw gebieden werden gebruikt. In totaal ligt er ruim 2.000 kilometer van deze watergangen, naast de levada lopen smalle wandelpaden. Een goed begaanbare route is de mimosa levada (Levada do Caniçal) met veel mimosa bomen langs de route. 

 

Funchal

 

Funchal ligt in het zuiden van Madeira aan een mooie baai in een natuurlijk gevormde vallei. Bezienswaardigheden in Funchal zijn: de Se Funchal kathedraal gelegen in de historische wijk Se, de sfeervolle overdekte markt Mercado dos Lavradores, de oude stadmuren, de botanische tuinen en de gondelbaan naar Monte.

 

 

Monte is een voorstad van Funchal op een hoogte van zo’n 800 meter. Monte ligt in een groene omgeving en er zijn een aantal oude tuinen te bezichtigen. In een soort rieten slee, een toboggan, kan men terug worden gebracht naar Funchal.

 

Camara de Lobos

 

Camara de Lobos ligt tien kilometer ten westen van Funchal aan de zuidkust, het is de oorspronkelijke landingsplaats van de Portugese ontdekkingsreiziger Joao Goncalves Zarco. De naam Camara de Lobos is Portugees voor zeeleeuw. Aan de westkant ligt Cabo Girao, een van de hoogste kliffen van Europa met een hoogte van 580 meter.

 

Calheta

 

Calheta ligt aan de zuidwestkust, de naam voor de plaats staat voor “kleine baai”. Er is een kleine jachthaven en in de beschutte baai liggen twee mooie zandstranden.

 

Arco de Sao Jorge

 

Arco de Sao Jorge ligt aan de noordkust op Madeira op een hoogte van 124 meter in een groene heuvelachtige omgeving en aan de rotsachtige kust. De bevolking leeft vooral van de wijnbouw en de teelt van rietsuiker. In Arco de Sao Jorge is een wijnmuseum, en de Quinta do Arco met subtropische tuinen en de grootste collectie rozen van heel Portugal.

 

Santana

 

Santana of St. Ana is een dorp aan de noordkust van Madeira, in Santana staan kleine traditionele huizen met driehoekige daken van stro. Deze kleine landelijke woningen werden oorspronkelijk door boeren gebouwd. De witgeschilderde huisjes hebben meestal rode deuren en blauwe raamkozijnen.

 

Santo da Serra

 

Santo da Serra ligt in het oosten van Madeira in een schitterende wandelomgeving. De groene omgeving is heuvelachtig en begroeid met onder andere acacia, kastanje en vlierbessen. Vanaf de heuveltoppen is er uitzicht op de kustplaatsen Porto da Cruz en Santa Cruz en ten oosten ligt de Machico vallei, het Machico-strand en de golfbaan Campo de Golfe da Madeira. Bij Machico ligt het lange en brede zandstrand Praia de Machico.

 

 

Gaula

 

Gaula ligt aan de zuidoostkust in ongerept groen en heuvelachtig gebied op korte afstand van Funchal. In de omgeving liggen wandelpaden en de kustlijn van Santa Cruz.

 

Camacha

 

Camacha ligt landinwaarts ten westen van Gaula en ten oosten van Canico. In de directe omgeving liggen Vale Paraiso, Levada da Serra en Terra Velha, een mooie omgeving om te wandelen. In Camacha staat een monument ter ere van de eerst georganiseerde voetbal wedstrijd op Portugees grondgebied. De voetbalwedstrijd werd georganiseerd door Harry Hinton in 1875. Camacha en de omliggende dorpen staan bekend om de folklore festivals met lokale muziek en dans en er is jaarlijks een appelfestival.

 

Canico

 

Canico ligt aan de zuidkust van Madeira, 12 kilometer ten oosten van Funchal. Het is een sfeervol dorp met een plein, winkels en een kerk. De kerk is gebouwd in barokarchitectuur en de klok heeft dezelfde melodie als de Big Ben. De Canico de Baixo is een hoge klif, op de klif staan kleinschalige hotels en er is een duikcentrum. Bij Canico ligt de plaats Garajau met het grote standbeeld Christo Rei. Vanaf het Christus standbeeld loopt er een kabelbaan en een steile weg naar de kust.