Kaap Greco

 

Kaap Greco of Cape Greco of Cavo Greco is een landtong en schiereiland in het zuidoosten van Cyprus tussen de steden Agia Napa en Protaras. Kaap Greco is een nationaal staatsbos park maar geen officieel nationaal park. Het is een schitterend natuurgebied met grotten, natuurlijke boogbruggen, kliffen, stranden, wandelpaden, fietspaden en een bijzonder kristalheldere zee. Aan het einde van de kaap staat een vuurtoren maar deze is meestal niet bereikbaar omdat de weg is afgesloten.

 

Kaap Greco Cyprus

 

Er zijn verschillende zeegrotten dia alleen vanaf zee bereikbaar zijn zoals de smokkelaar grotten met een diepte van circa 80 meter. Kaap Greco is ook een perfecte locatie voor klifduiken en gewoon duiken. In het natuurgebied zijn goed aangegeven wandelroutes zoals het Aphrodite wandelpad en een gedeelte van het lange afstand wandelpad E4 loopt langs de kust van Kaap Greco. Langs de wandelpaden staan regelmatig bankjes om van het uitzicht te genieten en op een van deze punten staat een opmerkelijk standbeeld van een reiger.

 

Klifduiken Cyprus

 

Bij de cyclopengrot is een picknickplaats met bankjes en een mooi uitzicht. Er ligt ook een goed fietspad in het natuurgebied en het is mogelijk om met een excursie om de kaap heen te varen, waarbij men zeegrotten en de kliffen onder water kan zien en zwemmen in een van de grotten of relaxen op een van de strandjes.

 

natuurlijke brug Kaap Greco

 

Een van de natuurlijke boogbruggen is genoemd naar de Monachus monachus, de mediterrane monniksrob. Het natuurgebied is verder een vogelrijk gebied en er is een mediterrane begroeiing met veel lage struiken.

 

Monachus monachus boog Cyprus

 

Agia Napa zeemonster

 

Volgens een lokale legende leeft het Agia Napa zeemonster in het natuurgebied Kaap Greco. Het zeemonster is een cryptide, genoemd naar het Griekse woord “kryptos” voor “geheim”. Het zeemonster zou leven bij Kaap Greco of bij de Kouris Dam. Lokale bewoners en toeristen zouden regelmatig een waarneming hebben gedaan maar er is niet of nauwelijks enig bewijs, toch wordt er nog veelvuldig naar het dier gezocht. Het dier in de diepte zou een slang of een krokodil zijn, lokale vissers noemen het dier “het vriendelijke monster” omdat het weinig kwaad doet behalve dat het dier af en toe een visnet versleept.

 

 

Konnos

 

Het Konnos strand ligt in de Konnos Baai, aan het begin van de baai ligt de kerk Agioi Anargyroi, het is een populaire locatie om te trouwen. De Agioi Anargyroi kapel is volgens een lokale legende gebouwd op de grot van een kluizenaar. De kapel, de baai en de omgeving van Kaap Greco is een geliefde locatie voor trouwfoto’s. De kapel en de vuurtoren is de enige toegestane bebouwing in het natuurgebied.

 

 

Het Konnos strand wordt gezien als een van de mooiste stranden op Cyprus. Het Konnos zandstrand heeft een lengte van 200 meter en een breedte van 35 meter en heeft een beschutte ligging met weinig golfslag in zee. Aan het einde van de baai ligt de Cyclopen grot, de onderwater grot ligt op een diepte van circa 30 meter en het is een bekende plaats om te duiken. De entree in het hele natuurgebied Kaap Greco is gratis (2018).