Sporaden

 

De Sporaden is een eilandengroep van 24 eilanden in de Egeïsche Zee in Griekenland, de eilanden liggen ten noordoosten van Evia, ten zuidoosten van de Pilion en ten noorden van de Cycladen archipel. Als ook alle rotseilandjes worden meegerekend zijn er zelfs 122 eilanden. Meestal worden echter alleen de eilanden met een oppervlakte van minimaal een halve vierkante kilometer genoemd. Deze 24 noordelijke eilanden worden ook wel de Thessalische Sporaden of de Noordelijke Sporaden genoemd. Slechts vier van de Sporaden eilanden zijn permanent bewoond, dit zijn: Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros. Deze vier zijn ook de grootste eilanden van de archipel. Het grootste bewoonde eiland is Skopelos en het grootse onbewoonde eiland is Gioura met een oppervlakte van 11 vierkante kilometer. Het woord “sporaden” is afgeleid van “de sporadische” of “de verspreide” eilanden. Al in de klassieke oudheid verwees het woord naar de ligging van de eilanden om aan te geven dat deze archipel buiten de eilandengroep de Cycladen ligt.

 

 

Gioura

 

De Sporaden zijn groene eilanden met veel dennenbossen en olijfboomgaarden. Er zijn mooie en goed bereikbare stranden maar ook ruige en imponerende rotskusten met baaien en stranden die alleen per boot bereikbaar zijn. De grootste grot van de Noordelijke Sporaden ligt op het onbewoonde eiland Gioura. De grot meet 40 bij 50 meter en heeft een hoogte van 15 meter. De grot zou de Cyclopengrot zijn uit de Odyssee van Homerus. In de oudheid werd het eiland Gerontia genoemd en op de westkust liggen de restanten van een tempel. Bij de rotsachtige kust leeft de monniksrob en het eiland Gioura is deel van het Nationale Marine Park Alonissos.

 

 

Mamma Mia eilanden

 

De eilanden Skiathos en Skopelos zijn bekend geworden als de Mamma Mia eilanden. De komische muziekfilm Mamma Mia met in de hoofdrollen Meryl Streep en Pierce Brosnan speelt zich grotendeels op deze eilanden af. Een aantal filmfragmenten zijn opgenomen in Damouchari op de Pilion. De film uitgebracht in 2008 werd een groot commercieel succes en ook de eilanden profiteren sinds die tijd van een toename in het toerisme. Het is mogelijk om een Mamma Mia tour te maken langs de verschillende filmlocaties of om te trouwen in de huwelijkskerk uit de film.

 

Vakantie Sporaden

 

Skiathos , Skopelos  en  Alonissos  zijn mooie Griekse eilanden voor een vakantie met veel zon, strand, een fascinerende kleurrijke zee en een mooie groene, vaak rotsachtige omgeving. Vanaf Skiathos kan je een taxiboot nemen naar het mooie onbewoonde eiland Tsougria . De eilanden zijn populair om te wandelen waarbij er gekozen kan worden voor korte of lange wandelingen, de wandelroutes zijn over het algemeen goed aangegeven. Het is ook mogelijk om te gaan eilandhoppen tussen twee of drie eilanden en zo meerdere eilanden te zien tijdens een vakantie op de groene Sporaden.