Gibraltar

 

Gibraltar ligt in het zuiden van Spanje en grenst aan de regio Andalusië maar het is een Brits overzees gebied. Gibraltar is een landtong met een oppervlakte van 6,9 vierkante kilometer en werd in 1704 tijdens de Spaanse Successie oorlog door een Engelse en Nederlandse troepenmacht veroverd. Het gebied werd hierna onder de “Vrede van Utrecht” overgedragen aan Groot-Brittannië. Tijdens de tweede wereldoorlog was het vanwege de strategische ligging een belangrijke basis voor de Royal Navy. Gibraltar heeft een eigen grondwet maar sommige zaken zoals defensie en buitenlandse betrekkingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de Britse regering. Als de Brexit doorgaat in maart 2019 hoort Gibraltar niet langer bij de EU ondanks het feit dat ruim 95% van de bewoners tegen de Brexit stemden.

 

 

De vlag van Gibraltar heeft de kleuren rood en wit met een gele sleutel, met als basis aan de bovenkant een 2/3 breed wit vlak en aansluitend een 1/3 smal horizontaal rood vlak. Op het witte vlak staat een rood kasteel met een gouden sleutel in het rode vlak. De vlag is gebaseerd op het wapen van Gibraltar en het kasteel staat symbool voor het fort van Gibraltar, de sleutel staat symbool voor de overdracht van de Moren naar de Spanjaarden en later van de Spanjaarden naar de Britten.

 

Gibraltar bezoeken

 

Het landschap wordt gedomineerd door de Rots van Gibraltar, aan de voet van de rots ligt de dichtbevolkte stad met ruim 30.000 inwoners. Het centrum is een populaire bestemming om te gaan winkelen omdat alle goederen BTW-vrij zijn, maar er kan wel een kleine lokale belasting op de goederen worden geheven. Er zijn veel winkels van bekende, vooral Britse, winkelketens gevestigd en er zijn een aantal banken, accountantskantoren en grenswisselkantoren.

 

Er is een militair vliegveld, een haven en een jachthaven en bijna dagelijks meren cruiseschepen aan voor een bezoek aan Gibraltar. Vanuit Spanje is het gewoon mogelijk om het schiereiland met de beroemde rots een dag te bezoeken, er zijn wel grenscontroles en er is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig. Er is geen visum nodig en met een Nederlands rijbewijs kan je een auto huren en het gebied bezoeken. De Euro wordt over het algemeen wel geaccepteerd maar vaak tegen een ongunstige koers, het is handiger om van te voren Euro’s om te wisselen voor het Britse pond. Bij de grens zijn ook taxi’s, een busverbinding of toeristische busjes die naar het centrum rijden. De top van de rots is ook bereikbaar met een kabelbaan. Het schiereiland kan het hele jaar worden bezocht maar in de herfst valt er vrij veel regen.

Voor noodgevallen is er een Nederlands consulaat bereikbaar, telefoonnummer: 034-633 893 332.

 

De belangrijkste bezienswaardigheden op het schiereiland zijn: de Rots van Gibraltar, de Baai van Gibraltar, de Straat van Gibraltar en het rif. Het Gibraltar Reef is een kunstmatig rif en bestaat uit een verzameling van ruim 30 scheepswrakken. Het doel van het rif is om zeedieren hier te laten verblijven en een grotere biodiversiteit te creëren maar het is nu ook een populaire en originele locatie om te duiken.

 

Baai van Gibraltar

 

De Baai van Gibraltar heeft een lengte van zo’n tien kilometer en een breedte van acht kilometer, een oppervlakte van 75 vierkante kilometer en een maximale diepte van 400 meter. De baai grenst aan het Spaanse Algeciras en het Britse Gibraltar en in het zuiden aan de Middellandse Zee en de Straat van Gibraltar.

De ingangen van de baai zijn gemarkeerd door de vuurtorens Europa Point en de Punta Carnero.

 

De Punta Carnero is een landtong op het vasteland van Spanje bij de stad Algeciras, de gelijknamige vuurtoren is geopend in 1874 en markeert de Baai van Gibraltar en de Straat van Gibraltar.

 

Het Europa Point of Punta Europa is de meest zuidelijke punt van Gibraltar aan het einde van de rots. Dit punt is bereikbaar via de oude stad en de Europa Road. De korte Europa Weg heeft een lengte van 2,9 kilometer en ligt tussen het centrum en de zuidelijke punt van Europa Point. De weg loopt langs de Botanische tuin van Gibraltar, het Rock hotel en de Ibrahim-al-Ibrahim moskee. In de botanische tuin staan circa 1.900 soorten bomen en planten maar ook standbeelden en zelfs een rode telefooncel.

 

De vuurtoren van Europa Point is gebouwd tussen 1838 en 1841 en volledig geautomatiseerd in 1994.

Andere bezienswaardigheden op Punta Europa zijn een moskee, vestingwerken, het oude ondergrondse Moorse waterreservoir Nun’s Well en de kerk het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Europa, zij is ook de katholieke beschermvrouwe van Gibraltar. De lokale feestdag ter er van de beschermvrouwe is elk jaar op 5 mei. Deze dag valt samen met de Dag van Europa voor de Raad van Europa, aansluitend op deze feestdag is het op 9 mei vlaggendag voor de Europese Unie.

 

Straat van Gibraltar

 

De Straat van Gibraltar is een smalle zeestraat tussen Spanje en Marokko en dus tussen Europa en Afrika, de zeestraat is ook het verbindingspunt tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De Straat van Gibraltar heeft een breedte van 14 tot 44 kilometer, een lengte van circa 60 kilometer en een diepte van 300 tot 900 meter. Het is een drukke waterweg met circa 300 vrachtschepen per dag.

 

 

In het Oude Griekenland werd de zeestraat tussen de twee kapen de Zuilen van Hercules genoemd, volgens de filosoof Plato lag het mythische eiland Atlantis achter de Zuilen van Hercules in de Atlantische Oceaan maar eigenlijk bedoelde hij in de onbekende wereld.

 

Aan de noordelijke kant van de Straat van Gibraltar ligt het Natuurpark El Estrecho (de Straat), een Spaans natuurpark in de provincie Cadiz in de regio Andalusië met een oppervlakte van 189,1 vierkante kilometer.

El Estrecho is het meest zuidelijke beschermde natuurgebied op het vasteland van Europa en ligt op een belangrijke trekroute voor veel vogels, in het natuurgebied leven veel soorten walvissen zoals dolfijnen, orka’s, potvissen en blauwe vinvissen.

 

Rots van Gibraltar

 

De Rots van Gibraltar is een monoliet, een enkele massieve steen, een kaap van kalksteen op het schiereiland Gibraltar in het zuiden van Spanje. De imposante rots is de meest bezochte bezienswaardigheid op Gibraltar en het hoogste punt ligt op 426 meter. De restanten van een Moors kasteel liggen hier, er zijn veel grotten en er zijn tunnels uitgegraven tijdens het Beleg van Gibraltar aan het einde van de negentiende eeuw. Sommige grotten en tunnels zijn van binnen te bezichtigen met een gids van het Gibraltar Museum en het Grottencomplex van Gorham is een Unesco werelderfgoed.

De centrale piek van de kaap is de Sigan Hill, een voormalige Britse artillerie batterij. Op deze plaats ligt nu het eindstation van de kabelbaan, het startpunt van de Gibraltar kabelbaan ligt bij de botanische tuin. De oorspronkelijke kabelbaan is gebouwd in 1966 maar is hierna regelmatig gemoderniseerd, halverwege is er een extra stop bij de Apenrots.

 

 

Op de top is er een schitterend uitzicht op de omgeving en er zijn terrassen en een restaurant. In de spectaculaire openingsscène van de James Bond film “The Living Daylights” springt James Bond uit een vliegtuig, beland op de klip, raakt in gevecht met een tegenstander en moet vervolgens een auto zien te besturen op de kronkelige wegen waarbij hij met auto en al van de klif af raakt en boven zee zweeft. De bekende Berberaap is ook te zien in deze openingsscène.

 

Berberapen

 

Het grootste deel van de Rots van Gibraltar is een natuurreservaat onder andere vanwege de vele trekvogels in het gebied. Het is ook de thuisbasis van circa 300 Berberapen, de massieve steen wordt dan ook vaak de Apenrots genoemd. De Berberaap of de Barbarijse makaak (Macaca Sylvanus) is de enige apensoort die in Europa in het wild leeft. Op de rots leeft, bij de stadspoort de Queen’s Gate, een grote populatie waar de bezoekers de dieren goed kunnen zien. Soms komen ze heel dichtbij en klimmen zelfs op mensen, toch wordt dit contact afgeraden want het zijn nog steeds wilde dieren die kunnen bijten als ze bang zijn of geïrriteerd raken.

 

 

De Barbarijse makaken krijgen in aanvulling op hun natuurlijke voedselbronnen dagelijks verse groente en fruit van de beheerders, het is voor bezoekers verboden om de dieren eten te geven. De rots is niet alleen vanuit de kabelbaan en bij het tussenstation te bezichtigen er is ook een netwerk van wandelpaden naar de belangrijkste gebieden in het natuurreservaat. De wandelpaden variëren in lengte en moeilijkheidsgraad en lopen vaak langs de verdedigingswerken.

 

Er zijn goede hotels op Gibraltar maar het schiereiland is ook goed als dagtrip bereikbaar vanuit onder andere de Spaanse kustplaatsen Cadiz en Estepona in de regio Andalusië.