Spanje

 

Spanje heeft een oppervlakte van 504.782 vierkante kilometer en 45,8 miljoen inwoners. De hoofdstad van Spanje is Madrid. De vlag van Spanje heeft van boven naar beneden drie banen: een smalle baan rood, een brede baan geel, een smalle baan rood, het wapen van Spanje staat iets links van het midden in het middelste gele vlak.

 

Spanje of het Iberisch schiereiland vormt de overgang tussen Europa en Afrika en heeft een afwisselend landschap met veel verschillende klimaatzones. Bij Spanje liggen de eilandgroepen de Balearen en de Canarische Eilanden. Een deel van het vasteland van Spanje bestaat vooral uit de Meseta, Spaanse hoogvlaktes en de bergketens de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Er zijn een aantal grote rivieren, zoals de Ebro, de Duero, de Taag en de Guadalquivir.

 

Natuurgebieden

 

Spanje heeft uitzonderlijk veel flora en fauna variatie en er zijn ruim 700 beschermde natuurgebieden. Spanje was een van de eerste landen die een natuurgebied de beschermde status van  Nationaal Park gaf, in 1918 werden de nationale parken Ordesa y Monte Perdido en Covadonga opgericht, de voorloper van het huidige nationale park Picos de Europa.

 

 

Er zijn in Spanje nu vijftien nationale parken, negen hiervan liggen op het vasteland van Spanje en een voor de kust van Galicië, de Islas Atlanticas de Galicia. Vier nationale parken liggen op de Canarische eilanden, dit zijn: Teide, Caldera de Trubiente, Garajonay en Timanfaya. Op de Balearen ligt het nationale park Archiepelago de Cabrera. Spanje heeft met 45 stuks het hoogste aantal biosfeerreservaten van Europa, negen hiervan zijn onderdeel van het Gran Cantabrica biosfeer gebied. Verder zijn er nog veel natuurparken en natuurmonumenten. Het grootse beschermde natuurgebied van Spanje, met een oppervlakte van bijna 2100 vierkante kilometer, is het natuurpark Sierras de Cazorla. Het natuurgebied Sierras de Cazorla ligt in het oosten en noordoosten van de provincie Jaen in de regio Andalusië en is tevens een biosfeerreservaat en een beschermd gebied voor migrerende vogels.

 

Ontdek de vakantiebestemmingen en de natuur en cultuur per regio:

 

De regio Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje met de stad Barcelona het kustdorp Calella en aan de Costa Dorada Cambrils met de vele stranden. In de Spaanse Pyreneeën ligt de Vallei Aran, in het zuiden het natuurpark Montserrat, de streek Priorat met de Sierra de Montsant. Werelderfgoed de Werken van Gaudi en Vall de Boi met de Romaanse kerken en het grootse wetland van de de regio is de Ebrodelta.

 

 

 

regio Valencia Spanje

 

Regio Valencia in het oosten van Spanje met de culturele stad Valencia Het bergdorp Chulilla en natuurpark Albufera met de grote lagune. De mooie dorpen Peniscola, Morella en het dorpje Villafames bij de Columbretes eilanden.

De culinaire plaats Denia bij het ruige Montgomassief met de plaats Javea aan de Costa Blanca en het bijzondere dorpje Guadalest. Het mooi gelegen Calp, en artistiek Altea, het plaatsje en strand Albir en landinwaarts de palmentuin in Elx

 

 

Andalusië ligt in het zuiden van Spanje met de bestemmingen Sevilla, Granada, Ronda, Benalmadena, Cadiz, Fuengirola en Mijas. De witte dorpen zoals Setenil de las Bodegas en de mooie dorpen Zuheros bij de stad Cordoba, Zahara de la Sierra en het dorpje Frigiliana bij de kustplaats en grotten van Nerja. Natuurgebieden zijn Sierra de CazorlaSierra Nevada, het geopark Cabo de Gata-Nijar, bij

El Rocio het  nationaal park Donana. Torcal de Antequera en de wandelroute Caminito del Rey.

 

 

 

Regio Castilië en Leon ligt in het noordwesten van Spanje met de bezienswaardige steden SegoviaAvila en Salamanca, het fascinerende landschap Las Medulas en het nationale park Picos de Europa.

 

 

 

 

 

 

Regio Extremadura in het zuidwesten van Spanje grenst onder andere aan Andalusië en Portugal. In de regio ligt  de stad Merida met het Romeinse theater, de oude stad Caceres en het klooster Santa Maria in Guadalupe, alledrie zijn een werelderfgoed. Het nationale park Monfrague , veel beschermde vogelgebieden en het mooie bergdorp Trujillo.

 

 

Regio Castilië-La Mancha grenst aan de regio’s Madrid, Valencia, Murcia en Andalusië. In deze regio ligt de stad Toledo met werelderfgoed. Het nationale park Tablas de Daimiel en de Lagunes van Ruidera.

Aan de Jucar rivier ligt het mooie bergdorp Alcala del Jucar

 

 
 
regio Balearen Spanje

 

De zes Spaanse Eilanden van de Balearen met uitgebreide omschrijving en vakantie aanbod: Majorca, Minorca, Ibiza, Es Vedra, Formentera, Cabrera en Dragonera

 

regio Canarische Eilanden Spanje

 

De Canarische Eilanden met veel informatie, de nationale parken en het vakantie aanbod: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife,

La Gomera, La Palma en  La Graciosa