Spanje

 

Spanje heeft een oppervlakte van 504.782 vierkante kilometer en 45,8 miljoen inwoners. De hoofdstad van Spanje is Madrid. De vlag van Spanje heeft van boven naar beneden drie banen: een smalle baan rood, een brede baan geel, een smalle baan rood, het wapen van Spanje staat iets links van het midden in het middelste gele vlak.

vlag Spanje

 

Spanje of het Iberisch schiereiland vormt de overgang tussen Europa en Afrika en heeft een afwisselend landschap met veel verschillende klimaatzones. Bij Spanje liggen de eilandgroepen de Balearen en de Canarische Eilanden. Een deel van het vasteland van Spanje bestaat vooral uit de Meseta, Spaanse hoogvlaktes en de bergketens de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Er zijn een aantal grote rivieren, zoals de Ebro, de Duero, de Taag en de Guadalquivir.

 

Natuurgebieden

 

Spanje heeft uitzonderlijk veel flora en fauna variatie en er zijn ruim 700 beschermde natuurgebieden. Spanje was een van de eerste landen die een natuurgebied de beschermde status van  Nationaal Park gaf, in 1918 werden de nationale parken Ordesa y Monte Perdido en Covadonga opgericht, de voorloper van het huidige nationale park Picos de Europa.

 

 

Er zijn in Spanje nu vijftien nationale parken, negen hiervan liggen op het vasteland van Spanje en een voor de kust van Galicië, de Islas Atlanticas de Galicia. Vier nationale parken liggen op de Canarische eilanden, dit zijn: Teide, Caldera de Trubiente, Garajonay en Timanfaya. Op de Balearen ligt het nationale park Archiepelago de Cabrera. Spanje heeft met 45 stuks het hoogste aantal biosfeerreservaten van Europa, negen hiervan zijn onderdeel van het Gran Cantabrica biosfeer gebied. Verder zijn er nog veel natuurparken en natuurmonumenten. Het grootse beschermde natuurgebied van Spanje, met een oppervlakte van bijna 2100 vierkante kilometer, is het natuurpark Sierras de Cazorla. Het natuurgebied Sierras de Cazorla ligt in het oosten en noordoosten van de provincie Jaen in de regio Andalusië en is tevens een biosfeerreservaat en een beschermd gebied voor migrerende vogels.

 

 

regio Catalonie Spanje

 

regio Valencia Spanje

 

Elx

regio Andalusie Spanje

 

regio Balearen Spanje

 

regio Canarische Eilanden Spanje