Spanje

 

Spanje heeft een oppervlakte van 504.782 vierkante kilometer en 45,8 miljoen inwoners. De hoofdstad van Spanje is Madrid. De vlag van Spanje heeft van boven naar beneden drie banen: een smalle baan rood, een brede baan geel, een smalle baan rood, het wapen van Spanje staat iets links van het midden in het middelste gele vlak.

 

Spanje of het Iberisch schiereiland vormt de overgang tussen Europa en Afrika en heeft een afwisselend landschap met veel verschillende klimaatzones. Bij Spanje liggen de eilandgroepen de Balearen en de Canarische Eilanden. Een deel van het vasteland van Spanje bestaat vooral uit de Meseta, Spaanse hoogvlaktes en de bergketens de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Er zijn een aantal grote rivieren, zoals de Ebro, de Duero, de Taag en de Guadalquivir.

 

Natuurgebieden

 

Spanje heeft uitzonderlijk veel flora en fauna variatie en er zijn ruim 700 beschermde natuurgebieden. Spanje was een van de eerste landen die een natuurgebied de beschermde status van  Nationaal Park gaf, in 1918 werden de nationale parken Ordesa y Monte Perdido en Covadonga opgericht, de voorloper van het huidige nationale park Picos de Europa.

 

 

Er zijn in Spanje nu vijftien nationale parken, negen hiervan liggen op het vasteland van Spanje en een voor de kust van Galicië, de Islas Atlanticas de Galicia. Vier nationale parken liggen op de Canarische eilanden, dit zijn: Teide, Caldera de Trubiente, Garajonay en Timanfaya. Op de Balearen ligt het nationale park Archiepelago de Cabrera. Spanje heeft met 45 stuks het hoogste aantal biosfeerreservaten van Europa, negen hiervan zijn onderdeel van het Gran Cantabrica biosfeer gebied. Verder zijn er nog veel natuurparken en natuurmonumenten. Het grootse beschermde natuurgebied van Spanje, met een oppervlakte van bijna 2100 vierkante kilometer, is het natuurpark Sierras de Cazorla. Het natuurgebied Sierras de Cazorla ligt in het oosten en noordoosten van de provincie Jaen in de regio Andalusië en is tevens een biosfeerreservaat en een beschermd gebied voor migrerende vogels.

 

Ontdek de vakantiebestemmingen en de natuur en cultuur per regio:

 

De regio Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje, vakantie bestemmingen of bezienswaardige plaatsen zij zijn: Barcelona, Calella, Cambrils, de Vallei Aran, natuurpark Montserrat, de streek Priorat met de Sierra de Montsant. De Werken van Gaudi en Vall de Boi en de Ebrodelta.

 

 

regio Valencia Spanje

 

Regio Valencia ligt in het oosten van Spanje, vakantieplaatsen en bezienswaardigheden zijn: Valencia, Chulilla, natuurpark Albufera, Peniscola, Morella, Villafames, Colembretes Eilanden, Denia, Montgomassief, Javea, Guadalest, Calp, Altea, Albir en Elx.

 

 

 

Andalusië in het zuiden van Spanje met onder andere Sevilla, Granada, Ronda, Benalmadena, Cadiz, Fuegirola, Mijas, Setenil de las Bodegas, Zuheros, Cordoba, Marbella, Estepona, Frigiliana, Nerja, Sierra de Cazorla, Sierra Nevada, Cabo de Gata Nijar, El Rocio, Donana, Antequerra en Caminito del Rey.

 

 

 

Regio Castilië en Leon ligt in het noordwesten van Spanje met de bezienswaardige steden Segovia, Avila, Salamanca, het fascinerende landschap Las Medulas en het nationale park Picos de Europa.

 

 

Regio Extremadura in het zuidwesten van Spanje met de bezienswaardige plaatsen Merida, Caceres, Guadalupe, het nationale park Monfrague en het mooie bergdorp Trujillo.

 

 

 

Regio Castilië-La Mancha grenst aan de regio’s Madrid, Valencia, Murcia en Andalusië met de stad Toledo, het nationale park Tablas de Daimiel en het  mooie bergdorp Alcala del Jucar.

 

 
 
regio Balearen Spanje

 

De zes Spaanse Eilanden van de Balearen met uitgebreide omschrijving en vakantie aanbod: Majorca, Minorca, Ibiza, Es Vedra, Formentera, Cabrera en Dragonera

 

regio Canarische Eilanden Spanje

 

De Canarische Eilanden met veel informatie, de nationale parken en het vakantie aanbod: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife,

La Gomera, La Palma en  La Graciosa