Toscane

 

De regio Toscane in Italië ligt centraal in het land met de kustlijn in het westen aan de Ligurische Zee en aan de Tyrreense Zee, beide zeeën zijn een deel van de Middellandse Zee, ook de Italiaanse eilandengroep de Toscaanse archipel met het eiland Elba ligt in deze regio. De regio Toscane heeft een oppervlakte van 22.990 vierkante kilometer met als hoofdstad Florence en is onderverdeeld in de tien provincies: Florence, Arezzo, Siena, Grosseto, Livorno, Pisa, Massa-Carrara, Lucca, Pistoia en Prato.

 

Toscane heeft een historisch, cultureel landschap en wordt wel gezien als het hart van de renaissance.

De belangrijkste havenstad is Livorno en er zijn twee internationale luchthavens.

De regio heeft aan de kust een mild klimaat, in het binnenland valt er vooral in het najaar en voorjaar meer neerslag en kan het in de zomer erg warm worden. De koudste streken liggen in het westen bij Pistoia en Arezzo.

 

Natuur Toscane

 

De regio Toscane heeft een heuvelachtig landschap met veel dennen, Italiaanse cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Het hoogste punt is de Monte Prado met een hoogte van 2054 meter, deze top ligt in de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen in de historische regio Garfagnana. In het noorden en het oosten liggen bergketens en de hoogste bergpassen zijn de Passo dell’Abetone en de Passo della Pradarena. In het centrale deel, het westen en het zuiden liggen vooral heuvelachtige landschappen zoals de heuvels van Chianti in de bekende wijnstreek en het unieke landschap Val d’Orcia is een werelderfgoed. De Monte Amiata is een uitgedoofde vulkaan en in het zuiden en ten zuidoosten van Siena ligt de Accona woestijn in de landstreek Crete Senesi. De belangrijkste rivieren zijn in het noorden de Arno en in het zuiden de Ombrone. In de regio liggen veel beschermde natuurgebieden: het nationaal park de Toscaanse Archipel en de twee nationale parken: de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen en de Casentino bossen, Monte Falterona en Campigna; beiden gedeeld met de regio Emilia-Romagna. Verder zijn er de drie regionale parken: Apuaanse Alpen, Maremma en het natuurpark Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli en de twee provinciale parken: Monti Livornesi en Montinio en ruim 70 natuurreservaten. Het Technologische en Archeologische park van de Metallifere heuvels is een mijnbouw park bij onder andere het middeleeuwse stadje Massa Marittima.

 

Bezienswaardigheden Toscane

 

De regio Toscane heeft veel bezienswaardigheden met een aantal historische en kunstzinnige steden en soms gebaseerd op Etruskische nederzettingen. De Etrusken, een bevolkingsgroep met een hoge ontwikkeling en een rijke cultuur, leefden van circa de negende tot de vijfde eeuw voor Chr. in het gebied tussen de Arno en de Tiber rivier in Italië. Een aantal van deze steden zijn een Unesco werelderfgoed zoals het historisch centrum van Pisa met de beroemde scheve toren, het historisch centrum van de steden Florence, Siena, San Gimignano en Pienza.

 

De verlaten gotische abdij San Galgano ligt in een mooi heuvelachtig landschap op korte afstand van Siena. De twee bezienswaardigheden de Medici-villa’s en tuinen en het glooiende landschap van de Val d’Orcia zijn ook een werelderfgoed in deze regio. Het werelderfgoed de Medici-villa’s en tuinen zijn twaalf villa’s en twee tuinen waaronder de Boboli-tuinen in Florence.

 

Goed bezochte kustplaatsen zijn Viareggio met het lange zandstrand, Follonica, Orbetello met de lagune en de natuurgebieden met duinen en het lange strand. Er zijn ook mooie baaien in het natuurgebied Padule en Scarlino zoals de Cala Violina. In een aantal plaatsen lang de kust liggen thermale bronnen zoals bij Saturnia, Sorano en bij Bagni San Filippo met de travertijn waterval in de bossen.

 

Toscane is een toeristische regio met een bijzondere veelzijdigheid aan bezienswaardigheden van oude steden, kloosters, kapellen, uitgestrekte landschappen, heuvels en bergdorpjes tot aan de kustplaatsen, de stranden en de eilanden in de Toscaanse archipel. Veel mogelijkheden voor een vakantie van hotel tot een prachtig vakantiehuis en van het Italiaanse ”Il dolce far niente”; het zalige nietsdoen tot aan een actieve vakantie om deze regio te ontdekken.

 

vakantiebestemmingen Toscane

 

natuur en cultuur Toscane

 

overige informatie