Toscane

 

De regio Toscane in Italië ligt centraal in het land met de kustlijn in het westen aan de Ligurische Zee en aan de Tyrreense Zee, beide zeeën zijn een deel van de Middellandse Zee, ook de Italiaanse eilandengroep de Toscaanse archipel met het eiland Elba ligt in deze regio. De regio Toscane heeft een oppervlakte van 22.990 vierkante kilometer met als hoofdstad Florence en is onderverdeeld in de tien provincies: Florence, Arezzo, Siena, Grosseto, Livorno, Pisa, Massa-Carrara, Lucca, Pistoia en Prato.

 

Toscane heeft een historisch, cultureel landschap en wordt wel gezien als het hart van de renaissance.

De belangrijkste havenstad is Livorno en er zijn twee internationale luchthavens.

De regio heeft aan de kust een mild klimaat, in het binnenland valt er vooral in het najaar en voorjaar meer neerslag en kan het in de zomer erg warm worden. De koudste streken liggen in het westen bij Pistoia en Arezzo.

 

Natuur Toscane

 

De regio Toscane heeft een heuvelachtig landschap met veel dennen, mediterrane cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Het hoogste punt is de Monte Prado met een hoogte van 2054 meter, deze top ligt in de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen in de historische regio Garfagnana. In het noorden en het oosten liggen bergketens en de hoogste bergpassen zijn de Passo dell’Abetone en de Passo della Pradarena. In het centrale deel, het westen en het zuiden liggen vooral heuvelachtige landschappen zoals de heuvels van Chianti in de bekende wijnstreek en het unieke landschap Val d’Orcia is een werelderfgoed. De Monte Amiata is een uitgedoofde vulkaan in het zuiden en ten zuidoosten van Sienna ligt de Accona woestijn in de landstreek Crete Senesi. De belangrijkste rivieren zijn in het noorden de Arno en in het zuiden de Ombrone. In de regio liggen veel beschermde natuurgebieden: het nationaal park de Toscaanse Archipel en de twee nationale parken: de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen en de Casentino bossen, Monte Falterona en Campigna; beiden gedeeld met de regio Emilia-Romagna, verder zijn er twee provinciale parken en ruim 70 natuurreservaten.

 

Bezienswaardigheden Toscane

 

De regio Toscane heeft veel bezienswaardigheden met een aantal historische en kunstzinnige steden en soms gebaseerd op Etruskische nederzettingen. De Etrusken, een bevolkingsgroep met een hoge ontwikkeling en een rijke cultuur, leefden van circa de negende tot de vijfde eeuw voor Chr. in het gebied tussen de Arno en de Tiber rivier in Italië. Een aantal van deze steden zijn een Unesco werelderfgoed zoals het historisch centrum van Pisa met de beroemde scheve toren, het historisch centrum van de steden Florence, Siena, San Gimignano en Pienza. De twee bezienswaardigheden de Medici-villa’s en tuinen en het glooiende landschap Val d’Orcia zijn ook een werelderfgoed in de regio. Een van de meest bezochte kustplaatsen is Castiglione della Pescaia en ook bij Orbetello liggen mooie zandstranden en in een aantal plaatsen lang de kust liggen thermale bronnen.

Toscane is een toeristische regio met een bijzondere veelzijdigheid aan bezienswaardigheden met oude steden, uitgestrekte landschappen, bergen en heuvels met bergdorpjes  en de kustplaatsen met de stranden. Er zijn veel mogelijkheden voor een vakantie van hotel tot een traditionele agriturismo en van het Italiaanse ”Il dolce far niente”; het zalige nietsdoen tot aan een actieve vakantie om deze regio te ontdekken.

 

vakantiebestemmingen Toscane

 

natuur en cultuur Toscane

 

overige informatie