Peloponnesos

 

De Peloponnesos is het grootste schiereiland van Griekenland met een oppervlakte van 21.549 vierkante kilometer. De Peloponnesos ligt ten zuiden van het vasteland van Griekenland en het noordoosten van het schiereiland ligt 75 kilometer ten oosten van Athene. Het schiereiland heeft een verbinding met het vasteland via de brug Rio-Antirrio in het noordoosten en via het Kanaal van Korinthe in het noordwesten. Er zijn twee luchthavens op de Peloponnesos, Kalamata in het zuiden en het minder gebruikte vliegveld Araxos in het noordoosten. De belangrijkste haven is Patras met een ferryverbinding naar Igoumenitsa en naar Italië. Ten oosten van de Peloponnesos liggen de Saronische Eilanden en ten westen liggen de Ionische Eilanden.

 

 

Naamgeving

 

In de Griekse mythologie heette het schiereiland Apia, genoemd naar Apis, koning van de Peloponnesos. In de middeleeuwen werd het gebied Morea genoemd naar de Moerbeiboom die werd aangeplant voor de rupsen van de zijdevlinder en de zijde-industrie. Na de onafhankelijkheid van Griekenland in 1822 werd het schiereiland weer Peloponnesos genoemd, het Eiland van Pelops, in de Griekse mythologie was Pelops de zoon van koning Tantalus en heerser over het schiereiland.

 

Regio’s Peloponneos

 

De Peloponnesos is onderverdeeld in zeven regionale eenheden, van noord naar oost zijn dit: Argolis, Arcadië, Korinthe, Laconië (Lakonia), Messenië (Messinia), Ilia en Achaia (Achaea). Administratief gezien liggen Ilia en Achaia in de regio West-Griekenland. De administratieve hoofdstad van de regio Peloponnesos is Tripoli maar de grootse stad op de Peloponnesos is Patras en deze wordt meestal de hoofdstad genoemd. Andere belangrijke steden met veel inwoners zijn Korinthe, Nafplion, Sparta en Kalamata. De Peloponnesos is een dunbevolkt gebied met slechts 1,1 miljoen inwoners, buiten de paar grote steden is het een landelijk en groen schiereiland met veel bergen, bossen, een lange kustlijn en veel stranden.

 

 

Geografie

 

Het hoogste punt op de Peloponnesos is de berg Taygetos (Taigetos) met een hoogte van 2407 meter. De langste rivier is de Alfios (Alpheus) met een lengte van 110 kilometer. De Alfios Rivier ontspringt aan de noordelijke voet van de Taygetos, twaalf kilometer ten zuiden van Megalopoli, en mondt uit in het noordelijke gedeelte van de Kyparissia Baai bij Pyrgos. Het grootste natuurlijke meer is het Stimfalia Meer, kunstmatige meren zijn het Pinios Meer (Pineios) en het Doxa Meer. Belangrijke lagunes en vogelrijke gebieden zijn Kaiafas, Gialova en Kotychi. De meest noordelijke kaap van de Peloponnesos is Kaap Araxos  en de meest zuidelijke is de Kaap Tenaro. De Peloponnesos heeft een rijke cultuur en een mooie natuur met een bijzonder rijke flora en fauna. De meest belangrijke natuurgebieden van Griekenland en de meeste culturele bezienswaardigheden liggen op het schiereiland de Peloponnesos en op het vasteland van Griekenland.

 

De Peloponnesos stond in 2016 op plaats 1 van de top 10 bestemmingen van Lonely Planet die je gezien moet hebben. De Peloponnesos is volgens Lonely Planet zeer gevarieerd, levending en goedkoop, een uitstekende vakantiebestemming om te genieten van het Griekse leven, de cultuur en de natuur:    vakantie Peloponnesos

 

 

Bezienswaardigheden Peloponnesos

 

 • Olympia in de oudheid de plaats van verering van Zeus en bakermat van de Olympische Spelen.
 • Tempel van Apollo Epicurius in Bassae, eerste werelderfgoed van Griekenland.
 • Het klooster Mega Spileo gebouwd tegen een rotswand in de Vouraikos Kloof tussen de plaatsen Kalavrita en Diakofto, een van de grootste en oudste kloosters in Griekenland en de spectaculaire treinrit Diakofto-Kalavrita.
 • Korinthe met het Kanaal van Korinthe, het Oude Korinthe en de rotsheuvel Akrokorinthos.
 • Nemea: restanten van Zeus tempel en belangrijk wijngebied.
 • Mycene en het nabij gelegen Tiryns zijn de twee belangrijkste steden van de Myceense beschaving.
 • De sfeervolle stad Nafplion met de forten Palamidi, Bourtzi en Akronafplia
 • Epidaurus in de oudheid een medisch centrum gewijd aan Asklepios, met de restanten van de Tempel van Asklepios en het Theater van Epidaurus waar in de zomermaanden theatervoorstellingen zijn te zien.
 • Mystras of het Wonder van Morea, een byzantijnse ruïnestad of spookstad op korte afstand van Sparta.
 •  Monemvasia een middeleeuwse Griekse vestingstad op een hoge rots.
 • De Diros grotten bij Pyrgos Dirou.
 • Messene een oude versterkte stad aan de voet van de berg Ithomi.
 • De plaatsen Pylos, Methoni en Koroni met de forten en schitterende uitzichten.
 • De Peloponnesos heeft een lange kustlijn met mooie stranden en de wetlands (draslanden)  Kotychi Lagunes , Kaiafas en  Stimfalia

 

vakantiebestemmingen Peloponnesos

 

natuur en cultuur
Peloponnesos

 

overige informatie