Chianti heuvels

 

De Chianti-heuvels of het Chianti-gebergte is een landelijke streek centraal gelegen in het Italiaanse Toscane in de provincies Florence, Siena en Arezzo. De hoogste heuvel in de Colline del Chianti is de Monte San Michele met een hoogte van 893 meter, deze ligt in de gemeente Greve in Chianti.

 

 

De Colline del Chianti of de Chianti-heuvels zijn beroemd om de wijngaarden en de lokale Chianti-wijn. In de charmante landelijke streek liggen veel gemeenten met dorpen en stadjes. In het kerngebied liggen: Barberino Val d’Elsa, Greve in Chianti, San Casciano Val di Pesa, Tavarnelle Val di Pesa, Castellina in Chianti, Castelnuovo Berardenga, Gaiole in Chianti, Poggibonsi en Radda in Chianti. Net buiten het kerngebied van de Chianti-heuvels liggen: Cavriglia, Bucine, Pergine Valdarno, Montevarchi en San Giovanni Valdarno. De hele streek wordt gekenmerkt door de heuvels met valleien en rivieren, de wijnbouw maar soms ook olijfboomgaarden.

 

De Chianti-wijn is een rode wijn en wordt geproduceerd onder de namen: Chianti DOCG en Chianti Classico DOCG, het  DOCG is een Italiaans keurmerk voor gegarandeerde gecontroleerde benaming van oorsprong. In de Chianti heuvels groeit vooral de druif Sangiovese op heuvels met een maximale hoogte van 700 meter. De vinificatie of wijnbereiding mag alleen op Toscaanse wijze plaatsvinden en alle werkzaamheden voor de bereiding moeten worden uitgevoerd in het DOCG-gebied. De jonge rode Chianti-wijn heeft een kleur van helder robijn, de oudere wijnen zijn vaak nog wat donkerder van kleur, de wijn heeft een intense geur en een harmonieuze smaak. De regels voor de Chianti-wijnen zijn wel aangeschept omdat er in het verleden ook matige kwaliteit op de markt werd gebracht, een van deze regels is nu dat een Chianti DOCG niet meer dan 10% witte druiven mag bevatten en de wijn moet minimaal uit 70% of 80% Sangiovese druiven en maximaal 15% andere rode druivensoorten bestaan.

 

 

Greve in Chianti

 

Greve in Chianti is een centraal gelegen gemeente in de Chianti-heuvels en ligt op een hoogte van 236 meter. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de wijngaarden en wijnhuizen van de Colline del Chianti. Greve in Chianti is een van de Italiaanse Cittaslow steden, een keurmerk van de Slowfood organisatie voor steden die een onthaasten mentaliteit nastreven en een authentieke lokale identiteit willen bewaren met behoud van de leefomgeving, het landschap, de cultuur, streekproducten en de gastvrijheid. Elk jaar in het tweede weekend van september is er het Chianti Classico wijnfestival op het Piazza Matteotti, het is een driehoekig plein in het centrum van de stad en rond het opmerkelijke plein liggen winkels, cafés en restaurants. Tijdens het wijnfestival zijn er wijnproeverijen maar ook lokale producten zoals brood, olijfolie en kaas. In de stad is verder een wijnmuseum en er is  een ruime keus in hotels, appartementen of een B&B in het centrum of in de landelijke omgeving.