Albarracin

 

Albarracin in Spanje ligt in de provincie Teruel in de autonome regio Aragon en 180 kilometer ten zuiden van de stad Zaragoza. Het dorp heeft een schitterende ligging in de heuvels van de Sierra de Albarracin op een hoogte van 1182 meter. Het gebergte de Sierra de Albarracin heeft een lengte van 28 kilometer en het hoogste punt is de Sierra Alta met een hoogte van 1856 meter. Het is een vrij ruige rotsachtige bergketen met bossen van eik, den en jeneverbes en in de winter zijn de toppen vaak bedekt met sneeuw.

 

 

Het dorp is een nationaal monument en een van de erkende mooiste dorpen van Spanje; de Los Pueblos mas Bonitos de Espana. Rondom het stadje ligt de Guadalaviar rivier die verderop de Turia rivier wordt genoemd en vaak ook wel in zijn geheel bekend staat als de Turia rivier. De straten in het dorp zijn vrij steil en smal en in het oudste deel van het dorp liggen de huizen aan de Guadalaviar rivier.

 

 

Bezienswaardigheden Albarracin

 

De Kathedraal van Salvador of de kathedraal Albarracin is een christelijke kerk gebouwd tussen 1572 en 1600 in een gemengde laatgotische en renaissance bouwstijl. De kathedraal is gebouwd op de ruines van een oude Romaanse tempel in het centrum van de stad. Het dak van de toren is bedekt met opvallend blauw en wit tegelwerk en in het interieur zijn onder andere mooie fresco’s te zien.

 

De Alcazar van Albarracin of het kasteel is gebouwd in de elfde eeuw en tussen 1993 en 1995 gedeeltelijk gerestaureerd. Het kasteel is geopend voor publiek en er worden rondleidingen georganiseerd door gidsen van het lokale museum.

 

 

De Muren van de stad zijn net als de kathedraal en de alcazar ook een nationaal monument. De muren zijn gebouwd ter verdediging van het dorp tussen de tiende en de vijftiende eeuw rond de Santa Maria kerk en de alcazar. In de muur zijn ook een aantal torens gebouwd zoals de Andador toren en de Blanca toren.

 

Gastronomie en paddenstoelen

 

In het oude centrum ligt een mooi plein, er zijn winkeltjes, een museum en restaurants. Een lokale specialiteit in het dorp zijn de “Setas de Albarracin” dit zijn verschillende soorten gerechten met wilde paddenstoelen. Een geliefde tapas in deze omgeving is de wilde paddenstoel met geroosterd brood met een sausje van olijfolie met knoflook bij een glas bier of een wijntje. De paddenstoelen groeien in het wild in de bossen van het Sierra de Albarracin gebergte. Elk jaar eind oktober en begin november zijn er de paddenstoel pluk dagen met een workshop gastronomie om de gevonden paddenstoelen in verschillende gerechten te verwerken. Restaurants in het dorp die gespecialiseerd zijn in culinaire gerechten met de wilde paddenstoel zijn onder andere: hotel en restaurant Suiza, restaurant Rincon del Chorro, restaurant El Buen Yantar.

 

In het dorp is bij de Santa Maria kerk een toeristen informatie centrum met veel informatie over dit mooie Spaanse dorp, de bezienswaardigheden in de omgeving en de mooie wandelroutes in de bergen.