Nationaal Park Ainos

 

Nationaal Park Ainos op Kefalonia in Griekenland is opgericht in 1962, de totale oppervlakte van het nationale park is 28,62 vierkante kilometer. Het groene en rotsachtige natuurgebied ligt in de omgeving van Sami en op circa 30 kilometer van Argostoli. Het nationale park bestaat vooral uit de berg Ainos en de berg Roudi. De berg Ainos is zonder meer de bekendste en de hoogste berg van Kefalonia en van de omliggende Ionische eilanden.

 

 

Mount Ainos, ook wel geschreven als Aenos, heeft als bijnaam Mount Nero, de Venetianen noemden de berg zwart vanwege de vele donkere dennen.

 

Op Kefalonia noemen lokale inwoners de berg ook wel: Megalo Vouno oftewel de grote berg. De Ainos berg heeft een hoogte van 1.628 meter, de hoogste top van de berg heet Megalos Soros.

 

De Roudi berg heeft een hoogte van 1.125 meter, deze bergtop wordt Joupari genoemd. Op de beboste bergen ligt een ondergrond van poreus kalkgesteente en er liggen zelfs schelpen uit de krijt periode van miljoenen jaren geleden toen de zee nog over de berg heen spoelde.

 

 

Flora en fauna Ainos

 

In het voorjaar is het Nationaal Park het mooist om te bezoeken, vooral op de Roudi berg bloeien dan veel wilde orchideeën en andere planten. In totaal zijn er binnen de flora van Ainos 400 plantensoorten waargenomen, verschillende soorten zijn endemisch voor het gebied zoals: de Viola cephalonica (viooltje), Ajuga orientalis ssp aenesia (zenegroen), Limonium cephalonicum (Kefalonische zeelavendel), Limonium damboldtianum (Damboldt zeelavendel), Poa cephalonica (Kefalonisch beemdgras) en de Saponaria aenesia (Saponaria). Vanaf mei bloeit de brem volop en in de zomermaanden is het gebied lekker koel om te bezoeken.

 

 

De belangrijkste bomensoort in het nationale park Ainos is de Kefalonische spar oftewel de Abies cephalonica ook wel Griekse zilverspar genoemd. Nergens in Griekenland is er zo’n uitgestrekt bos met deze boomsoort. De boom is heel donkergroen tot bijna zwart van kleur. De Abies cephalonica is endemisch voor Griekenland, de boom groeit niet alleen op het eiland Kefalonia maar ook in de bergen op de Peloponnesos en in Centraal-Griekenland.

 

 

In de oudheid werd het hout van de Abies cephalonica gebruikt voor de bouw van schepen. Volgens onderzoek zouden zelfs de pilaren van het paleis van Knossos op Kreta gebouwd zijn van deze spar op Kefalonia. De donkere berg werd in de Griekse mythologie ook een plaats voor de goden, net als de Olympus berg. Op de top van Ainos stond een altaar voor Zeus en hij kreeg de naam Ainesios Zeus. In Poros zijn in de Drakaina grot muurschilderingen gevonden die vermoedelijk gewijd waren aan Ainesios Zeus.

 

 

In het natuurgebied leven ook veel vogels, en dieren zoals de hagedis, eekhoorn, marter, vos en egels. In het gebied leven verwilderde paarden bij het klooster Zoodochos Pigi (levensgevende lente of bron) op de zuidoost helling van de Ainos. Het worden meestal wilde paarden genoemd maar het zijn verwilderde paarden met gedomesticeerde voorouders, de paarden van Ainos zijn wel bijzonder om te zien, ze leven op een hoogte van circa 1200 meter en zijn vrij schuw.

 

 

Het Nationale Park heeft verschillende ingangen en is gratis toegankelijk. Er zijn goede wandelpaden voor een korte of een lange wandelroute, volg de borden bij de ingang van het natuurgebied of informeer in Sami naar de geschikte wandelroutes. Vanaf de Ainos berg zijn er schitterende vergezichten vooral op een onbewolkte dag op de baai en haven van Poros en de eilanden Lefkas, Ithaka, Zakynthos en op het schiereiland de Peloponnesos.