Tuinen van Heligan en Tuin van Eden

 

De Verloren tuinen van Heligan en de Tuin van Eden liggen in Cornwall in het zuidwesten van Engeland. Het zijn bijzondere botanische tuinen die in het Engels “The Lost Gardens of Heligan” en het “Eden Project” worden genoemd.

 

De Verloren Tuinen van Heligan

 

De Verloren tuinen van Heligan, beter bekend als “The Lost Gardens of Heligan”, werden oorspronkelijk circa 400 jaar geleden aangelegd op het landgoed Heligan, eigendom van de familie Tremayne. De tuin werd uiteindelijk niet meer onderhouden en raakte compleet overwoekerd door klimop en onkruid. Stenen muren vielen uiteen en het was niet veel meer dan een ruïne en een wildernis, de tuinen leken verloren. De romantiek van het verval trekt echter de aandacht van John Willis, een afstammeling van de familie Tremayne. Tim Smit en John Willis ontdekken in de oorspronkelijk ommuurde tuin een vervallen huisje, van één kamer staat de muur nog min of meer overeind.

 

 

Er is in de muur met moeite een inscriptie leesbaar: “Kom hier niet om te slapen of te sluimeren”. Onder dit motto staan de namen van de tuinlieden en de datum: augustus 1914. Tim Smit en John Willis besluiten dat de verloren gewaande tuin volledig in oude glorie moet worden teruggebracht. In 1990 beginnen ze aan het project, ze bereiken veel media-aandacht met het project. Zo kopt de Times in 1991: “The garden restoration of the century”. Vanaf Pasen 1992 is het eerste deel van de tuin open voor publiek. In de loop der jaren organiseren ze talloze projecten en in 2001 openen ze de Tuin van Eden. The Mud Maid op de foto is een gras, klimop en modder sculptuur, een uniek natuurlijk levend sculptuur.

 

Tuin van Eden

 

Het Eden Project is een non-profit organisatie, de botanische tuin is geopend in 2001 en trekt ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. In de tuin zijn niet alleen veel planten maar ook bijzondere kassen en sculpturen.

 

Naast de uitgebreide vaste bezichtigen zijn er elk jaar muziekevenementen, tijdelijke tentoonstellingen, kunst en wisselende projecten. Het doel van het Eden project is educatie, onderzoek en behoud van bijzondere planten.

 

 

De kassen in de tuin van Eden zijn ingenieus ontworpen in de vorm van koepelvormige gewelven ook wel geodetische koepel genoemd. De constructie van de koepel is bolvormig en de bol bestaat uit verschillende vlakken, het lijkt op een voetbal. In Nederland zijn ook geodetische koepels, bijvoorbeeld in Artis en in Diergaarde Blijdorp is een koepel in aanbouw. Het Eden project claimt dat hun koepels de grootste kassen van de wereld zijn. James Bond gebruikte de locatie als decor in de film “Die Another Day”.

 

In de kassen staan veel tropische planten maar er leven ook vlinders en vogels. Beide projecten zijn zonder meer uitermate succesvol, de tuinen trekken jaarlijks miljoenen bezoekers en er zijn veel projecten, ook buiten de tuinen om, met als doel natuurbeheer en natuurbehoud in Engeland. Er is een ruime keus in hotels in de omgeving van Cornwall.