Macedonië Griekenland

 

De historische en geografische regio Macedonië in Griekenland is nu onderverdeeld in de regio West-Macedonië, de regio Centraal-Macedonië en een groot deel van de regio Oost-Macedonië en Thracië. Het Griekse Macedonië in Noord-Griekenland met als hoofdstad Thessaloniki behoort sinds 1913 tot Griekenland, in 2013 werd het 100 jarige bestaan van de historische regio gevierd. Sinds de historische regio Macedonië officieel bij Griekenland is aangesloten is het een regio in ontwikkeling op het gebied van landbouw, infrastructuur en toerisme.

 

 

De oppervlakte van de historische regio Macedonië in Noord-Griekenland is 34.177 vierkante kilometer en het is de belangrijkste landbouw regio van het land.

In de regio West-Macedonië liggen de Griekse administratieve regionale eenheden: Florina, Grevena, Kastoria en Kozani. In de regio Centraal-Macedonië liggen de regionale eenheden: Thessaloniki, Chalkidiki, Imathia, Kilkis, Pella, Pieria en Serres. In de regio Oost-Macedonië en Thracië liggen de regionale eenheden: Drama, Kavala en Thassos. Het eiland Thassos is geografisch gezien ook een van de Noord-Egeïsche Eilanden. De regio’s Centraal-Macedonië en Oost-Macedonië zijn in dit gebied de meest populaire toeristische bestemmingen met bijna 20% van het totale aantal toeristen in heel Griekenland per jaar.

 

Werelderfgoed in de Griekse regio Macedonië:

 

1) De vroegchristelijke en Byzantijnse monumenten van Thessaloniki. 2) Het oude Aigai of de eerste hoofdstad van het Koninkrijk van Macedonië. 3) De kloosterstaat Mount Athos. 4) De Archeologische site van Philippi.

Belangrijke natuurgebieden in deze regio zijn onder andere: het nationale park Olympus met het gelijknamige gebergte, het nationale park Prespes, het wetland Kerkinimeer, de Axios, Loudias en Aliakmon Delta en de meren Volvi en Koronia.

 

Een groot deel van Macedonië bestaat uit landbouw en in het noorden is vooral de wijnbouw bekend. Centraal in het gebied ligt het Olympusgebergte, met wat kleinere bergen er omheen zoals de berg Pieria en Titaros en Kato Olympos. Het Olympus gebergte is bijna 40 kilometer lang en 30 kilometer breed, de toppen liggen op circa 20 kilometer van zee. Door de nabijheid van de zee liggen de toppen vaak in de wolken en de berg wordt ook wel de mythische berg genoemd.

 

 

In de Griekse mythologie was de berg het huis van de twaalf goden, een ideale plek voor oppergod Zeus. Hij kreeg dan ook de bijnamen: Zeus de wolkenverzamelaar of Zeus de bliksemslingeraar, de goden waren machtig en heersten over water en aarde. Als Zeus en zijn metgezellen het gebergte wat met rust laten is het een mooi gebied om te klimmen. Het bergbeklimmen wordt door verschillende Griekse klimbonden mogelijk gemaakt vanaf april tot eind oktober en liefhebbers kunnen zich lokaal aanmelden.

 

Vakantiebestemmingen Noord-Griekenland en natuur en cultuur Noord-Griekenland:

vakantiebestemmingen
Noord-Griekenland

 

natuur en cultuur
Noord-Griekenland

 

overige informatie