Zwarte Zeekust Bulgarije

 

De Zwarte Zeekust in Bulgarije is de Zwarte Zee regio in het oosten van het land en wordt in het Bulgaars Chernomorie genoemd, de kust staat ook wel bekend als de Bulgaarse Rivièra. De Bulgaarse Zwarte Zeekust heeft een totale lengte van 378 kilometer en grenst in het noorden aan de Roemeense Zwarte Zeekust en in het zuiden aan de Turkse Zwarte Zeekust. De Bulgaarse Zwarte Zeekust is de belangrijkste toeristische regio van het land en heeft een subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 28 graden in de zomermaanden en een zeewatertemperatuur van 26 graden. De hele regio staat bekend om de duinen en de lange mooie witte en gouden zandstranden, de stranden in Bulgarije hebben een totale lengte van circa 170 kilometer.

 

Zwarte Zeekust Bulgarije

 

De Bulgaarse Zwarte Zeekust wordt wel onderverdeeld in de noordelijke en de zuidelijke kust vanwege het langgerekte Balkan gebergte die doorloopt tot aan de Kaap Emine bij de Zwarte Zee. Het noordelijke gedeelte, ten noorden van het gebrgte, is wat ruiger en rotsachtig met mooie kliffen en stranden. In het zuidelijke gedeelte liggen vooral zandstranden en duingebieden en het natuurpark Strandja (Strandzha).

 

 

De twee grootste steden aan de Bulgaarse Rivièra zijn Boergas (Burgas) en Varna, beide havenplaatsen hebben een internationale luchthaven. Varna ligt in het noorden en Boergas ligt in het zuiden, vanaf Boergas loopt er een snelweg naar de stad Sofia en naar de stad Plovdiv. Tussen Varna en Boergas wordt een snelweg aangelegd en ook van Varna naar Sofia, deze geplande snelweg zou in circa 2020 klaar moeten zijn. De meest bekende stranden aan de Zwarte Zee in Bulgarije zijn het populaire Zonnestrand bij Nesebar, het Goudstrand ten noorden van Varna en het Zilverstrand bij Byala ten zuiden van Varna.

 

Bezienswaardigheden en kustplaatsen Zwarte Zeekust Bulgarije

 

De Bulgaarse Zwarte Zeekust is een bijzonder gevarieerde kust met veel bezienswaardigheden, belangrijke culturele steden, vijf eilandjes voor de kust, drukke kustplaatsen maar ook rustige schilderachtige stadjes en vissersdorpen, bergdorpen, natuurgebieden, wetlands, duinen en kilometerslange ongerepte stranden.

 

Sommige delen van de kust zijn erg toeristisch maar het is ook een landelijke regio met Bulgaarse festivals en tradities zoals de belangrijke tarweoogst en gerstoogst die elk jaar eind juni begint.

 

In de noordelijke Zwarte Zeekust regio liggen aan de kust onder andere het populaire Varna met het Goudstrand, het historische Balchik en Byala met het Zilverstrand. Landinwaarts in de noordelijke regio is het Stenen Bos of het Pobiti Kamani een belangrijke bezienswaardigheid.

 

In de zuidelijke Zwarte Zeekust regio liggen aan de kust onder andere Sveti Vlas, het Zonnestrand, Nesebar, Pomorie, Sarafovo, Boergas, Sozopol en Primorsko. Het Slantsjev Brjag oftewel het Zonnestrand grenst direct aan de stad Nesebar en de Oude stad van Nesebar is een Unesco werelderfgoed en een bekende bezienswaardigheid.

 

Sozopol is een van de oudste Bulgaarse steden en heeft een bijzonder goed archeologsich museum en jaarlijks is er het Apollonia kunstfestival. Een aparte bezienswaardigheid is het sprookjeskasteel bij het nabij gelegen Ravadinovo. Pirmorsko heeft een mooie ligging maar is een vrij drukke vakantiebestemming, in de omgeving zijn veel natuurgebieden en beide plaatsen liggen in een mooie wandelomgeving.

 

Vakantiebestemmingen en natuur en cultuur Zwarte Zeekust Bulgarije van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen
Zwarte Zeekust Bulgarije

 

natuur en cultuur 
Zwarte Zeekust Bulgarije

 

overige informatie
Zwarte Zeekust