Mdina

 

Mdina op Malta ligt bijna centraal op het eiland, het is een versterkte en ommuurde stad. Mdina was tot aan de middeleeuwen de hoofdstad van Malta en grenst aan de kustplaats Rabat. Mdina staat op de voorlopige werelderfgoed lijst van Unesco en het is een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden op Malta.

 

Mdina Malta

Mdina wordt ook wel de “Stille Stad” genoemd vanwege het lage aantal inwoners maar de oude stad met de vele bezienswaardigheden trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De huidige naam Mdina is afgeleid van het Arabische woord “medina” met als betekenis “het oudste gedeelte van een stad” waarbij het nabij gelegen Rabat wordt gezien als de voorstad.

 

Bezienswaardigheden Mdina

 

Mdina Poort en stadsmuur

De stadsmuren van Mdina zijn verdedigingsmuren en een van de best bewaarde vestingwerken van Malta. De Mdina Poort of de hoofdpoort is de belangrijkste poort naar de stad, de hoofdpoort is voltooid in 1724 in een barok bouwstijl. De achterzijde van de hoofdpoort is versierd met reliëfs van St. Publius van Malta, St. Agatha van Sicilië en St. Paul de apostel, alle drie zijn patroonheiligen van Malta. Vanaf Rabat ligt er een oude stenen brug naar de Mdina Poort. De Griekse Poort in de stadsmuur ligt in de zuidwestelijke hoek van de stad, de poort is gebouwd in de middeleeuwen en gerenoveerd in 1724. Bij de Griekse Poort woonde vroeger een kleine Griekse gemeenschap.

 

De Kapel van St. Agatha is een kleine kerk, oorspronkelijk gebouwd aan het begin van de vijftiende eeuw maar herbouwd in de zeventiende eeuw.

 

De St. Paul’s of Sint-Paulus Kathedraal in Mdina is gewijd aan de apostel Paulus en werd opgericht in de twaalfde eeuw. De kerk heeft een mooi interieur met veel fresco’s en vooral de beschilderde koepel is een kunstwerk, in het Museum van de Kathedraal zijn veel voorwerpen uit de kerk te zien, zoals munten en zilverwerk.

 

 

De Karmelietenkerk is in een mooie barok stijl gebouwd en voltooid in 1675, de kerk heeft een bijzonder mooi interieur met beeldhouwwerken en fresco’s van onder andere Giuseppe Cali. Het witte processiebeeld dat buiten op een sokkel staat is het werk van de Maltese beeldhouwer Andrea Imbroll.

stadhuis Mdina

 

Het Vilhena paleis is gebouwd tussen 1726 en 1728, aan het begin van de twintigste eeuw was het gebouw in gebruik als ziekenhuis. Het Vilhenapaleis is nu een natuurhistorisch museum en boven de ingang is een grootmeester wapenschild te zien van Antonio Manoel de Vilhena.

 

Het Palazzo Falson is gebouwd door de Maltese adel in de dertiende eeuw als een luxe gezinswoning. Het historische huis is nu een museum met schilderijen en oude huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.

 

Het Costanzo paleis was vroeger het huis van een adellijke Siciliaanse familie, het gebouw is nu een restaurant.

 

Het Corte Capitanale was vroeger een gerechtsgebouw maar is nu het stadhuis, het is gebouwd in een barok stijl tussen 1726 en 1728.

 

 

Mdina op Malta is een bijzonder sfeervol stadje met pleinen en smalle geplaveide straatjes en een paar restaurants. Er wordt nauwelijks autoverkeer toegestaan maar het is mogelijk om een ritje te maken met de traditionele paardenkoets, de Karrozin. Mdina is goed bereikbaar met de bus vanuit verschillende plaatsen op het eiland of je kan met een excursie deze en andere plaatsen in de omgeving bezoeken.