Tarsus

 

Tarsus ligt in de provincie Mersin in de Middellandse Zee-regio in Turkije. Tarsus is een grote stad en onderdeel van de metropoolregio Adana-Mersin in de streek Cukurova. De Cukurova-vlakte is een grote vruchtbare vlakte en stond vroeger bekend als de streek Cilicië. De hoofdstad van de historische landstreek Cilicië was Tarsus. De plaats ligt aan de monding van de Berdan rivier, ook wel Tarsus rivier genoemd.

 

 

Bezienswaardigheden Tarsus

 

De Berdan waterval ten noorden van de stad is een populaire plaats voor een dagje uit.

Het Karabucak Ormani was vroeger een moeras maar is nu, na de drooglegging, een bos met eucalyptus en dennenbomen op vijf kilometer ten zuiden van de stad. In de zomermaanden is het een aantrekkelijke plaats om te picknicken voor de lokale bevolking.

Het staatsbos, twee kilometer ten noorden van de stad is een recreatiegebied met tuinen, meren en veel bomen, een openlucht bioscoop, kiosken en een speeltuin. Het recreatiegebied is ontstaan na de aanleg van de Berdan Dam.

Romeinse wegen en de Romeinse brug van Justinianus over de Berdan Rivier.

Het Mersin-Tarsus Museum is een archeologisch en een volkenkundig museum. Er zijn veel vondsten uit de historische streek Cukurova. Het museum is gevestigd in het Cultural Center Building in het centrum van de stad en geopend van dinsdag tot en met zondag.

Tarsus Grote Moskee (Tarsus Ulu Cami), het is de grootse moskee van de stad. Al-Ma’mun (kalief van de Abbasiden), Seth (een zoon van Adam en Eva) en de profeet Daniël zouden hier begraven zijn. De begraafplaats van Daniël wordt echter op zes plaatsen ter wereld geclaimd.

Kirkkasik Bedesten of de overdekte markt, het Ottomaanse gebouw was een tijd deel van de moskee maar is nu een grote overdekte markthal met veel lokale producten.

 

St. Paulus Kerk

 

Tarsus wordt gezien als de geboorteplaats van apostel Paulus. Hij werd waarschijnlijk in het jaar 3 na Chr. geboren en werd Saul van Tarsus genoemd. Apostel Paulus had een belangrijke rol in de verspreiding van het Christendom. In het centrum van Tarsus staat de St. Pauluskerk en de St. Paulusbron. De kerk, de bron, de Poort van Cleopatra en de directe omgeving staan op de voorlopige werelderfgoed lijst van Unesco.

 

Poort van Cleopatra

 

De Poort van Cleopatra is een stadspoort in Tarsus en genoemd naar de Egyptische koningin Clepoatra VII. Volgens de legende ontmoette Cleopatra hier in het jaar 41 v. Chr. de Romeinse politicus en generaal Marcus Antonius. Vroeger werd de poort wel Kancik Kapi, vrouwelijke poort, genoemd maar nu staat de poort bekend als Kleopatra Kapisi. De bijnaam is de Zee-poort omdat deze poort oorspronkelijk het dichtst bij de haven lag.

 

hotels in Tarsus