Smolyan

 

Smolyan of Smoljan ligt aan de voet van het Rhodope gebergte in het zuiden van Bulgarije in de provincie Smolyan. De grens met Griekenland ligt 30 kilometer ten zuiden van de stad. Smolyan ligt in de vallei van de Cherna Rivier (Zwarte rivier). Het is een vrij moderne stad met een aantal bezienswaardigheden en in de omgeving zijn een aantal wintersportgebieden. Pamporovo een opmerkelijk zonnig wintersportgebied ligt 17 kilometer ten noorden van Smoljan.

 

 

Smolyan Meren

 

 

De Smolyan Meren liggen tussen Smolyan en Pamporovo op de linkerhelling van de Cherna rivier vallei onder de Orpheus Rotsen en de Snezhanka Top. Het is een mooi natuurgebied met zeven meren die verspreid liggen over de hele vallei. De Smolyan Meren zijn visrijke meren en in de zomermaanden kan men er wandelen, vissen, picknicken of kamperen. Langs het Bistroto Meer (het heldere meer) staan indrukwekkende dennen en er liggen grote rotsblokken. De Orpheus Rotsen zijn volgens de legende de geboorteplaats van de Griekse mythologische Orpheus, een zanger en lierspeler en god van de muziek.

 

Bezienswaardigheden Smolyan

 

De Kathedraal van Sint Vissarion is de nieuwe Oosters-orthodoxe kerk van Smolyvan, de kerk is ingehuldigd in 2006. Het is de grootse kerk in het zuiden van Bulgarije. De belangrijkste ruimte in de St. Vissarion heeft een oppervlakte van 382 vierkante meter, de koepel heeft een diameter van 17 meter en de klokkentoren met 11 klokken een hoogte van 32 meter. De Kathedraal van Vissarion is genoemd naar Vissarion Smolenksi een lokale bisschop en martelaar uit de 17de eeuw.

 

Het Planetarium Smolyan ligt op de Bulgaria boulevard tegenover de kerk, er is een groot astronomisch observatorium. Het planetarium is dagelijks open voor bezoekers om de kennis van sterrenkunde te bevorderen. In de centrale hal van het planetarium is een kunstmatige sterrenhemel, een permanente tentoonstelling en er zijn shows in verschillende talen. Elke woensdagavond mogen bezoekers de telescopen gebruiken.

 

Het Historisch Museum van Smolyan is opgericht in 1935 en ligt in het centrum van de stad. Het is het grootse museum in de Rhodope en er is een permanente tentoonstelling met culturele vondsten uit de oudheid to het heden. De ruim 150.000 voorwerpen zijn onderverdeeld in de geschiedenis van de Rhodope, het dagelijkse leven in de bergen, lokale ambachten en lokale architectuur. Te zien zijn onder andere muziekinstrumenten, klederdracht, tapijten, vondsten van archeologische opgravingen uit de Rhodope grotten en bronzen voorwerpen. Tegenover het historisch museum ligt het kunstmuseum met veel werk van lokale kunstenaars. Er is ook een mooi en modern theater gebouw met een plein en een klein stadspark, in het theater zijn moderne maar ook traditionele folklore voorstellingen. Er zijn goede en goedkope hotels met een mooie ligging.